Vrede thuis is vrede op aarde
25 Nov 2015, 13:14
foto


“De brute moorden in 1960 op de gezusters Mirabel die politieke activisten waren in de Dominicaanse Republiek, hebben de aanleiding gegeven dat vrouwelijke activisten sinds 1981, 25 november hebben uitgeroepen tot internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen.

Met de sombere viering van 40 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid is het belangrijk een ode te brengen aan de Surinaamse vrouw. De offers die zij dagelijks moeten brengen om het gezin sterk en standvastig te maken zijn meer dan een compliment, een bosi of en brasa waard. Het is het leven waard, waarbij belangrijk is dat de vrouw haar taak is: vrede thuis is vrede op aarde.

Natievorming
'25 november 1975 Sranan kis wan man pikin fa nen Srefidensi', met deze slagzin wordt de kracht van de geboorte van iets moois aangegeven namelijk de onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid symboliseert eenheid, zelfstandigheid, standvastigheid en geloof in een betere toekomst. Dit alles dient gerealiseerd te worden met daden door leiders die het menen met het volk. Het volk bestaande uit mannen, vrouwen en kinderen symboliseren de natie. Natievorming daar werken wij allen naar en trachten die vuist te maken die ons geliefd land Suriname moet leiden naar een fantastische toekomst.

Zo allemaal mooie woorden en moeten ons allen hoopvol gestemd zijn om te werken en aan de slag te gaan. Maar achter elk mooi verhaal zijn er gebeurtenissen en levenservaringen die nimmer in een fotoalbum zullen staan als te zijn een erfenis. Een van deze gebeurtenissen en levenservaring is het geweld tegen de vrouw. Er bestaan vele beschrijvingen van hoe mooi de vrouw als schepsel is en hoe belangrijk zij is voor de vorming en ontwikkeling van iedere maatschappij. Maar ondanks al de beschrijvingen, boeken, wetten en systemen worden vrouwen mishandeld, verkracht en seksueel misbruikt. Het “Country Reports on Human Rights Practices for 2013” geeft aan dat in dat jaar alleen 1035 meldingen zijn geweest mbt huiselijk geweld in Suriname. Dit betekent dat de gemiddelde vrouw haar onafhankelijkheid zwaar wordt vernietigd en niet gerespecteerd. Er is werk aan de winkel.

Achter elk gezicht een verhaal
Ondanks de vele wetten en het harde werk van Stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen, zijn wij als land nog steeds niet bij vrede thuis is vrede op aarde. Pleiten voor nog meer bescherming is belangrijk voor de vrouw, maar werken aan het gedrag van de man staat centraal. Een gezin wordt immers gevormd door een man en een vrouw. Het gezin, het fundament voor de samenleving en belangrijk voor de vorming en ontwikkeling van onze kinderen.

25 november 1975 – 25 november 2015: 40 jaar Staatkundige onafhankelijkheid. Feest vieren, lachen en dansen en de vele blijde gezichten maken het soms compleet. Waarom Soms, omdat achter elke lach of blijde gezicht is een verhaal. Het verhaal kan ook één zijn van geweld en mishandeling. Maar op zo een dag als deze wil je het als vrouw voor even maar toch vergeten. De stilte van binnen, het verdriet die zullen niet weggaan, maar wachten rustig tot na het feesten want dan neemt het weer beslag over de geest.

Gebed
Surinamers gefeliciteerd met deze mooie dag, maar meer nog een speciale krakti aan alle Dya Dya Sranan UMA’s want ook op deze dag staan wij stil en vragen God voor bescherming en kracht voor de vrouwen die gebukt gaan onder mishandeling en geweld en die niet durven te praten uit angst. Laten wij bidden dat zij die kracht moeten vinden om zich sterk te maken en te verzetten tegen elke vorm van mishandeling en geweld.

De ontstane zeer slechte financiële situatie van ons geliefd land Suriname zal haar weerslag hebben op het gezin. Daarom zal ik als volksvertegenwoordiger pleiten en strijden dat de positie van de vrouw wordt versterkt door werkgelegenheid, Studiemogelijkheden, begeleiding en versterking van het gezin.

De vrouw werd geschapen uit de rib van de man.
Niet uit zijn voet om haar te vertrappen.
Niet uit zijn hoofd om haar meerdere te zijn.
Maar uit zijn zijde, om elkaars gelijke te zijn.
Onder de arm om haar te beschermen.
En aan de kant van zijn hart om haar te beminnen
(Stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen).

Drs. Patricia Etnel, MPA
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May