Iwo Jima zet in de nacht koers naar Haïti
01 Nov 2010, 17:15
foto


Het vliegdekschip ‘Iwo Jima’ vertrekt de komende nacht richting Haïti om medische hulp te bieden bij de gevolgen van de tropische storm Tomas. Het commando van de Amerikaanse marine heeft tegelijkertijd nog een ander vliegdekschip naar het Caribisch gebied gestuurd. Het is de bedoeling dat beide schepen zo dicht mogelijk bij de getroffen gebieden komen.

De Amerikaanse ambassadeur John Nay verklaarde vanmiddag op een persconferentie dat over het voortijdig afbreken van de humanitaire operatie in Suriname contact is geweest met minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin en andere functionarissen van de Surinaamse regering. Nay vond het moeilijk om de beslissing kenbaar te maken aan de Surinaamse gemeenschap maar spreekt van een overmachtssituatie. Het besluit om de ‘Iwo Lima’ naar Haïti te sturen werd genomen door het Amerikaanse legercommando.

Op het moment dat de beslissing over het afbreken van de missie bekend werd, waren nog enkele operaties gaande op het vliegdekschip. De patiënten worden zo goed en zo snel mogelijk geholpen en dan teruggevlogen naar Paramaribo. Sommige van hen krijgen nazorg in ziekenhuizen in de hoofdstad.

De humanitaire missie van het Amerikaanse leger in Suriname zou oorspronkelijk tot aanstaande zondag doorgaan. In de afgelopen vier dagen hebben bijna 1500 Surinaamse burgers medische verzorging gekregen in het kader van de operatie “Continuing Promise 2010”. De hulp varieerde van tandheelkundige behandelingen, oogonderzoek tot lichte chirurgische ingrepen.

Voor specialistische hulp zijn enkele vooraf onderzochte en geselecteerde patiënten per helikopter overgevlogen naar de ‘Iwo Jima’ die voor de kust lag. De helikopters vlogen de afgelopen dagen af en aan van vliegveld Zorg en Hoop, maar ook vanuit Zanderij, Commewijne en Moengo. Het oorlogsschip ‘Iwo Jima’ dat in de jaren negentig nog werd ingezet tijdens de Golfoorlog, is volledig omgebouwd tot een modern geoutilleerd ziekenhuis. Aan boord van het Amerikaanse schip zijn 1800 soldaten, artsen, dierenartsen, tandartsen en opticiens.

Ook aan land hebben de Amerikanen medische zorg aangeboden. In Paramaribo konden hulpbehoevenden terecht in de Waaldijkschool. Tegelijkertijd was in Moengo een medische post ingericht door het Amerikaanse leger.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May