Witsanti unaniem voor collectieve grondenrechten
23 Nov 2015, 01:38
foto
Kapitein Ricardo Pané, ondervoorzitter van VIDS, aan het woord. Achter de tafel verschillende inheemse dorpshoofden die ook hun zegje hebben gedaan.


De bevolking van het inheemse dorp Witsanti staat nog steeds helemaal achter de strijd voor collectieve grondenrechten. Een aantal bewoners hadden eerder geklaagd dat de dorpsleiding niet wil meewerken aan individuele grondhuuraanvraag op het stuk dat ze bewonen in het dorp.


De Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para (OSIP) en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) hebben tijdens een drukbezochte dorpsvergadering benadrukt dat de grondrechtenstrijd al eeuwenlang duurt en dat die strijd nu niet mag worden opgegeven. “We hebben de grond ter leen gekregen van onze kinderen en moeten het aan hen doorgeven,” spraken de verschillende vertegenwoordigers het goed opgekomen publiek toe. OSIP is een regionale afdeling van de VIDS.

Ook dorpshoofden uit Marowijne hebben de vergadering bijgewoond om hun ondersteuning te tonen aan de grondrechtenstrijd. De assembleeleden Grace Watamaleo, Jennifer Vreedzaam en Patrick Kensenhuis waren er zaterdagmiddag ook. Verschillende dorpshoofden hebben erop gewezen dat collectieve grondenrechten van inheemse volken internationaal al lang en breed erkend zijn, maar dat Suriname zijn verplichtingen niet wil accepteren.

Aangegeven is dat ofschoon zij er vertrouwen in hebben dat in deze regeerperiode de grondenrechten wettelijk zullen worden vastgelegd, zij er niet voor zullen schromen vreedzame acties te voeren om hier vaart achter te zetten. Kapitein Patrick Mandé van Witsanti heeft erop gewezen dat individuele belangen nooit prioriteit kunnen krijgen boven dorpsbelangen. Zo zouden bepaalde personen bij het verkrijgen van een grondhuurbeschikking deze direct doorverkopen. “Mensen mogen ergens anders een perceel gaan zoeken, maar zeker niet in inheems gebied, ” liet hij krachtig van zich horen.

Verschillende sprekers hebben duidelijk gemaakt dat de VIDS of een enkel dorpshoofd alleen, het grondenrechtenvraagstuk niet kan oplossen. Dit moet samen met de regering, het parlement en bovenal met ondersteuning en druk vanuit de gemeenschap gebeuren. VIDS-voorzitter Lesley Artist zegt dat de organisatie al huiswerk heeft gemaakt door de inheemse gebieden in diverse regio´s van het land in kaart te brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May