Bijna 100 lichamen geborgen bij mijnramp Myanmar
22 Nov 2015, 12:21
foto
Mensen zoeken naar de lichamen van de mijnwerkers die gisteren zijn gedood bij een aardverschuiving in de Hpakant jade-mijn in de staat Kachin in Myanmar. (Foto: Reuters)


Er zijn bijna 100 lichamen geborgen in het noorden van de staat Kachin in Myanmar. De doden zijn het gevolg van een aardverschuiving gisteren in de jade-mijn Hpakant. Naar schatting 100 mensen worden nog vermist.

De aardverschuiving heeft zich in zaterdagochtend vroeg voorgedaan in Hpakant, een gebied dat een aantal van 's werelds hoogste kwaliteit jade produceert. De mijnen en stortplaatsen voor afval zijn echter zeer gevaarlijk en en zijn aardverschuivingen niet ongewoon. Ze zijn maar zelden zo dodelijk als deze.

Arbeiders, velen van hen migranten uit andere delen van het land, zwoegen lange uren voor weinig geld. De staatskrant Global New Light of Myanmar zegt dat veel van de mijnwerkers in hutten sliepen toen de aardverschuiving zich voordeed. Een functionaris van de Hpakant Township brandweer vertelde Reuters dat 99 lichamen zondagmiddag laat - tussen Suriname en Myanmar is er een verschil van ongeveer 11 uren - zijn gevonden. "We zijn er zeker van dat het dodental zal stijgen, omdat velen nog steeds worden vermist," zei hij.

De ramp heeft zich ongeveer drie uur zaterdagochtend plaatselijke tijd voorgedaan bij een mijn dat Triple One Jade Mining beheert. Het is nog onduidelijk wat heeft geleid tot de aardverschuiving in de afgelegen, bergachtige regio, die bijna geheel verboden terrein is voor buitenlanders.

De jade-industrie van Myanmar is zeer ondoorzichtig. Verondersteld wordt dat veel van de jade die wordt gewonnen in Hpakant wordt gesmokkeld naar buurland China waar de steen zeer wordt gewaardeerd. In 2014 werd de waarde van de jade-productie in Myanmar geschat op maar liefst US$ 31 miljard. Veel van de jade mijnen zijn gerelateerd aan regeringsfunctionarissen, leden van gewapende etnische groepen en trawanten die nauwe banden hebben met de voormalige militaire regering. Veiligheidsmaatregelen bij de mijnen en de omliggende stortplaatsen zijn minimaal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May