Protesterenden: 'President moet naar het volk komen'
22 Nov 2015, 08:21
foto
Een deel van de mensen dat protesteert aan de Waterkant, tegenover het gebouw van De Nationale Assemblee. De groep begint aan te groeien. (Foto: Quality Media Suriname)


De ‘stille’ protesterenden aan de Waterkant hebben besloten niet met president Desi Bouterse te praten in het perscentrum. “Wij zijn ingegaan op zijn uitnodiging, maar hebben hem netjes gevraagd dat hij, net als in de verkiezingsperiode toen hij naar het volk toekwam, bij ons komt en het volk toespreekt,” deelt Anthony Zschusschen, een van de woordvoerders van de groep mee.

De president heeft op zaterdag de groep terloops uitgenodigd tijdens een ‘live’ persconferentie. De uitnodiging is na de persconferentie nog eens gedaan door een vertegenwoordiger van de president. Of de president in zal gaan op het voorstel van de jongeren is niet duidelijk. De president heeft zichtbaar last van een zware griep. Het protest aan de Waterkant, tegenover het gebouw van De Nationale Assemblee, is op vrijdag gestart door Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. Hij werd ondersteund door drie neven. De aanhang is zaterdag met ruim twintig personen gegroeid.

“Bij ons gaat het niet om wie fout is en wie wat gedaan heeft,” benadrukt Zschussen. “We willen duidelijkheid, een oplossing, wij als volk weten het niet meer. We komen niet uit, wat is zijn plan, alles wordt door onze strot geduwd. EBS gaat omhoog, SWM gaat omhoog, de brandstofprijzen gaan volgende week met een SRD omhoog. Alle kosten zullen omhoog gaan, het volk overleeft het niet. Dit kan niet, we moeten wat doen om dit op te lossen.” Biervliet is nuchter over de groei van de steun. “Ik had dit wel verwacht, veel mensen voelen het nu,” merkt hij op. “Ze voelen de crisis, ze voelen de stagnatie in hun werk. Maandag zijn we er weer met nog meer mensen. Men mag zich gewoon komen aansluiten.”

Bouterse zei op de persconferentie dat het geen zin heeft om actie te voeren. Hij haalde aan dat iedereen moet bijdragen om door deze situatie heen te komen. De problemen worden door iedereen gevoeld. Hij haalde aan dat er geen andere keus was dan de devaluatie. "Wij moeten realistisch zijn," zei hij. De koers op de paralellmarkt was al boven de SRD 4 voor de US$. Door de drastisch verminderde inkomsten van de exportproducten zijn er niet genoeg verdiensten om de koers van SRD 3,35 te verdedigen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May