Bond Rosebel vandaag bij Bemiddelingsraad
23 Nov 2015, 00:01
foto
Rosebel-werknemers tijdens een informatiesessie van de bond op de werklocatie te Brokopondo.


De Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO) praat later vandaag met de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname. De vakbond heeft ook een gesprek met een multidisciplinair team van de ministerraad. Voorzitter Lloyd Read en zijn vakbond vechten het ontslag van 165 arbeiders van het goudbedrijf aan.

Tot nog toe hebben 70 arbeiders, die zijn bedankt, zich geregistreerd bij de bond. De ontslagen arbeiders hebben tussen de 5 en 15 dienstjaren en zijn tussen de 40 en 50 jaar. Een aantal arbeiders heeft intussen een overeenkomst met de directie van Rosebel Gold Mines bereikt over hun ontslagpakket. Het gros echter is het niet eens met wat de RGM-directie hem aanbiedt. Zo zou de directie de thuisgezette arbeiders op basis van 8 werkuren per dag willen uitbetalen, terwijl in hun arbeidsovereenkomst staat dat zij verplicht 12 uren moeten werken gedurende 14 dagen.

Read zegt aan Starnieuws dat de bond zelf heeft gevraagd voor het gesprek bij de Bemiddelingsraad. De RGM-directie is ook uitgenodigd voor het onderhoud. Hij stelt dat de multinational zich noch aan wet noch aan recht houdt, gezien de directie ook drie bestuursleden van de RGWO thuis heeft gezet. De vakbondsman vindt dat de Bemiddelingsraad moet toetsen of de directie gerechtigd is 8 basisuren in plaats van 12 te hanteren. Hij wijst erop dat de Staat over dit jaar niets heeft ontvangen van het goudbedrijf en deze aangeeft dat hij geen baangarantie kan geven."Het is vreselijk dat de werknemer zover moet zakken dat het bijna mensonwaardig is."

De RGM-voorman blijft vertrouwen in de vakbondsstrijd. Hij stelt wel dat de tegenstander niet moet worden onderschat, omdat die nu eenmaal veel vermogender is dan de vakvereniging. "Maar ik ben tevreden met de eenheid en de discipline van de werknemers. We hebben het geheel onder controle." Het RGWO-bestuur praat vandaag met de minister van Arbeid, waarbij ook vertegenwoordigers van de ministeries van Regionale Ontwikkeling, Handel en Industrie, Volksgezondheid en Natuurlijke Hulpbronnen bij zijn.

De RGW-directie heeft begin oktober gezegd dat zij 10% van haar personeel zal afvloeien als gevolg van diverse problemen die zich in de goudsector voordoet. Lage wereldmarktprijzen, lage en duurdere productie en de bezetting van de Roma Pit door porknokkers zijn er enkele.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May