Rekenschap centraal in derde Democratiemaand
01 Nov 2010, 19:50
foto


In de maand november vraagt Projekta opnieuw aandacht voor de staat van de democratie in Suriname. Dat gebeurt in het kader van de derde editie van de Democratiemaand, die donderdag wordt geopend met een inleiding van de DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Projekta wil elk jaar een van de pijlers van de democratie nader belichten. Dit jaar is gekozen voor het thema “Rekenschap” (Accountability). Te vaak wordt bij accountability alleen gedacht aan het afleggen van financiële rekenschap door de overheid en de regering. Maar in een democratische samenleving moet een ieder rekenschap afleggen: in het persoonlijk leven, in werkverband, maar ook non-gouvernementele organisaties en de private sector zijn rekenschap verschuldigd.

Waar moet rekenschap over worden afgelegd, aan wie en op welke wijze? Dit zijn enkele van de vragen die aan de orde komen in de openbare discussiereeks, waarin steeds een ander facet van accountability ter discussie staat. Inleidingen zullen worden verzorgd door onder meer de ondervoorzitter van de Journalistenvereniging Edward Troon, de jurist Hans Lim A Po, Tania Muskiet, afgestudeerd op het onderwerp NGO accountability en econome Satcha Jabbar. Ondernemer Rashid Doekhie gaat in op accountability van de private sector in Suriname, terwijl Mosche Bromet in een andere inleiding nagaat of en hoe e-governance kan bijdragen aan meer accountability en dus een sterkere democratie.

In deze derde editie van de Democratiemaand breidt Projekta het aantal partners die deelnemen aan de activiteiten uit met onder andere het Lim A Po Instituut, de Surinaamse Vereniging van Journalisten, het Buro Kinder Ontwikkeling en het Institute for Public Finance en Tipping Point Training & Consultancy. Naast een zestal discussie-avonden volgt nog de afsluitingsavond waarin Projekta rekenschap aflegt over hetgeen is verricht tijdens de gehele maand. Behalve deze openbare bijeenkomsten staat nog een aantal andere activiteiten gepland. Zo verzorgt het Buro Kinder Ontwikkeling gedurende de hele maand gastlessen over Kinderrechten en Democratie op verschillende VOJ scholen, terwijl Projekta voor de derde keer gastcolleges over Democratie verzorgt aan de eerstejaars studenten van de Faculteit Maatschappij Wetenschappen. Ook wordt de tweede editie van de “State of our Democracy” nieuwsbrief gepubliceerd waarin de “temperatuur” van de Surinaamse democratie wederom wordt gemeten.

Op 4 november geeft de voorzitter van de Nationale Assemblee, Jenny Simons, het startschot met een inleiding over de “Nieuwe Visie op het Parlement”. Daarin gaat zij in op de wijze waarop volgens de voorzitter, volksvertegenwoordigers zouden moeten functioneren, en welke plannen er zijn voor versterking van de Nationale Assemblee.

Projekta nam in 2008 het initiatief om in de maand van onze onafhankelijkheidsviering de aandacht te vragen voor Democratie, "als levend goed, als meer dan slechts verkiezingen”. Hiermee wil Projekta het bewustzijn vergroten over democratie in al haar facetten, en de persoonlijke betrokkenheid van burgers bij democratische processen versterken, alsook hun persoonlijke beleving van democratie. Projekta hoopt zo bij te dragen aan het versterken van de democratische cultuur in Suriname.

Projekta benaderde samenwerkingspartners, zoals de Democracy Unit van de Universiteit van Suriname, het Vrouwen Parlement Forum en anderen. In de loop der tijd sluiten zich meer partners aan bij het initiatief, waardoor zowel het draagvlak als de uitstraling en impact steeds groter worden.

U kunt de agenda van de Democratiemaand hier downloaden.
pdf-icon.gif agenda_Projekta.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May