President: Devaluatie is nooit aangenaam
21 Nov 2015, 13:52
foto
President Desi Bouterse en leden van de regering tijdens een persconferentie zaterdagmiddag. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft op een persconferentie zojuist aangegeven dat het nooit aangenaam is om te devalueren. Er was volgens hem geen andere keus omdat de koers op de zwarte markt te hoog was. De Centrale Bank van Suriname had niet genoeg middelen om verder te kunnen interveniëren. De internationale financiële wereld kijkt ook hoe transparant de regering omgaat met de situatie om ondersteuning te geven.

De president gaf aan dat een intensieve communicatie nodig is met de samenleving waardoor er meer begrip is. Aangezien hij griep had, heeft hij niet eerder kunnen communiceren over de situatie. Vicepresident Ashwin Adhin en minister Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting benadrukten dat er gewerkt wordt aan een sociaal vangnet. Er is een onderraad hiervoor in het leven geroepen. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om mensen op te vangen die bijvoorbeeld hun werk kwijt zijn.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën benadrukte dat er flink gesnoeid wordt in de uitgaven van de overheid. Op een vraag antwoordde hij dat er intensief contact is met het Internationale Monetair Fonds, maar een structureel aanpassingsprogramma is niet meer van deze tijd. Het gaat om maatregelen die getroffen moeten worden. Hoefdraad gaf de garantie dat het sociale programma van de regering niet in gevaar komt. Minister Sieglien Burleson zei dat de economische controledienst landelijk begonnen is om na te gaan dat er geen opdrijving van prijzen plaatsvindt. Dit gebeurt naast de kwaliteitscontrole.

Op de vraag waarom de president niet in De Nationale Assemblee de informatie heeft verstrekt, zei hij dat hij contact heeft gehad met Assembleeleden over de situatie. Hij was ook dagen in De Nationale Assemblee om van gedachten te wisselen over bauxietsector. Hij gaf aan dat als het nodig is hij een debat aangaat in het openbaar met De Nationale Assemblee. Bouterse vroeg de samenleving om vertrouwen te hebben en gezamenlijk het hoofd te bieden aan de problemen. Na de neergang die ook in 2016 doorgaat, breken er betere tijden aan. Dan is de Staatsolieraffinaderij volop in werking terwijl de Merian goudmijn ook in productie zal zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May