Natio wint voetbaltoernooi op Curaçao
01 Nov 2010, 00:01

Suriname heeft zondag in Willemstad, Curaçao, het ABCS-voetbaltoernooi gewonnen. In de finale werd na strafschoppen gewonnen van Curaçao. Natio verdient met de toernooi-overwinning een bedrag van 6000 US dollar. Bij de 2e ronde wist de doelman, Obrindo Huiswoud, op voortreffelijke wijze de laatste bal van Curaçao te stoppen.

Het ABCS toernooi begon vrijdag op Curaçao in het SDK-stadion te Brievengat. Suriname won de eerste wedstrijd van Bonaire met 4-2. De doelpunten kwamen van Naldo Kwassi 2x, Gregory Rigters en Stefano Rijssel 1x.
Curaçao won met 3-2 van Aruba. Dit toernooi had een knock-out karakter. Daarom vielen de twee verliezers van de eerste speeldag direct uit de strijd voor het kampioenschap.

Voorsprong weggegeven
Zondag werd de finale gespeeld. In de eerste wedstrijd speelde Bonaire tegen Aruba om de derde plaats. De finale wedstrijd waarin Curaçao en Suriname tegen elkaar uitkwamen, eindigde na 90 minuten 2-2. Hierna werden er strafschoppen genomen en Obrindo wist de laatste bal van Curaçao met een sublieme snoekduik te stoppen.

De ploeg van Suriname ging de rust in met een 2-0 voorsprong. Het eerste doelpunt was een autogoal van een Curaçaose verdediger na een keiharde voorzet van Natio. Het tweede doelpunt kwam van Roché Emanuelson via een vrijetrap. Rijssel werd door de doelman omver gehaald nadat hij hem reeds had omspeeld. De arbiter had geen keus dan de doelman de rode kaart te wijzen. Curaçao speelde toen met tien man.

Supporters verontwaardigd
Midden in de tweede helft kreeg de verdediger Emanuelson een rode kaart. Dit tot grote verbazing van de Surinaamse supporters die de spelers waren komen ondersteunen.
De Curaçaoënaars vochten sterk terug en wisten de wedstrijd op gelijke hoogte te brengen. Ongeveer 5 minuten voor uitscheiden wist Suriname nog te scoren, maar de bal werd afgekeurd door de arbiter. Dit zorgde andermaal voor onvrede bij de Surinaamse supporters. De arbiter liet de laatste strafschop, die door Obrendo was gestopt, opnieuw nemen. De doelman toonde klasse en koelbloedigheid en stopte ook deze. Bij het nemen van de strafschoppen hebben de Surinaamse spelers elkaar constant omarmd. De delegatie moest zich na de wedstrijd haastten naar de luchthaven voor de terugreis.

Het was de eerste editie van het evenement met als vaste deelnemers Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname. Aruba eindigde op de derde plaats. Bonaire liep weg toen de stand 3-3 was tegen Aruba. Bonaire was het niet eens met de penalty die Aruba kreeg.

Voor 'Natio' vormde het toernooi in Willemstad een voorbereiding op de tweede ronde in het Caribisch landentoernooi om de Digicel-cup. Daarin speelt Suriname op 10, 12 en 14 november op Antigua en Barbuda tegen achtereenvolgens het gastland, Cuba en Dominica.