Gajadien: Anticorruptiewet onvolledig en niet preventief
20 Nov 2015, 17:42
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


De Anticorruptiewet, zoals nu ingediend, is niet alleen onvolledig, maar zal ook geen preventieve werking hebben om corruptie te bestrijden. Asiskumar Gajadien (VHP) zei tijdens de behandeling van de wet donderdag dat het belangrijk is om de wetgeving op lijn te brengen met de internationale verdragen tegen corruptie.

Gajadien meent dat er een verplichte verklaring van inkomsten, bezittingen en schulden van publieke functionarissen niet beperkt moet worden tot hen alleen, maar het hele gezin moet meegenomen worden. Ook moet er uitbreiding komen van de personen die een verklaring moeten inleveren, zoals leden van de raad van commissarissen van verschillende bedrijven, maar ook van instellingen zoals Nationale Loterij, Algemeen Bureau voor de Statistiek, Centrale Bank van Suriname. De verklaringen moeten worden opgemaakt door een notaris. Het Assembleelid beschreef dat als het aantal instellingen en personen niet uitgebreid worden, dan valt het kabinet van president er buiten, terwijl daar het ook goed mis zit.

"Als corruptie niet effect aangepakt wordt, gaan we steeds in deze situatie terecht komen waarbij de samenleving offers moet brengen, terwijl de corruptelingen vrijuit gaan," stelde Gajadien. Nu is het volk de dupe van de prijsstijgingen, door de devaluatie, omdat de overheid onnodig uitgeeft dan ze binnenkrijgt. De waardevermindering van de SRD treft grote delen van de samenleving door het vernietigende beleid van de regering.

Gajadien vroeg ook dat het Wetboek van Strafrecht gewijzigd wordt, omdat het zich beperkt tot misdrijven door de minister gepleegd en ambtenaren. De vicepresident en president gaan vrijuit.
"Ook het aspect van terughalen van gelden bij corruptelingen moet in de wet goed geregeld worden, pas dan gaan wij wat leeft bij het volk tot uiting brengen in dit wetsvoorstel. Daar kijkt het volk naar uit."

Nadat Anton Paal (PALU), voorzitter van de commissie van rapporteurs en Gajadien aan het woord waren gekomen, vroeg minister Jennifer van Dijk-Silos om te overleggen met de commissie. Er komt een volledige wetgeving. Eerder op de dag had de bewindsvrouw ook diverse wijzigingen ingediend. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering tot nader order verdaagd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May