Getuige 8 Decemberstrafproces Henk Venoaks overleden
20 Nov 2015, 09:11
foto
Henry (Henk) Venoaks (Beeld: SLM)


Henry (Henk) Armand Venoaks is gisteren in Dordrecht, Nederland overleden. Hij heeft vijf dagen na zijn 71ste het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Venoaks was getuige in het 8 decemberstrafproces.

Op de rechtszitting in 2009 te Boxel zei hij tegenover de Krijgsraad dat Desi Bouterse ten tijde van de Decembermoorden de nacht had doorgebracht bij Rita Chin A Loi. Ook oud-politicus Ruben Lie Pauw Sam had eenzelfde verklaring afgelegd. Venoaks zei dat hij Bouterse bij Chin A Loi thuis had opgezocht op de bewuste dag. Bouterse sliep op dat moment en Venoaks heeft gewacht tot hij wakker was.

Chin A Loi was een huisvriendin van de familie Lie Pauw Sam. Zij zou volgens de verklaringen van Lie Pauw Sam in de vroege ochtend van 8 december bij de familie op bezoek zijn gekomen omdat ze bang was. “Rond tien uur die avond kwam Bouterse bij haar op bezoek en hij is de volgende ochtend weggegaan,” zei Lie Pauw Sam.

Een derde getuige Direndersingh Jankiepersadsingh getuigde op dezelfde zitting dat hij Bouterse in Fort Zeelandia had gezien op 8 december 1982. Dat was op het kabinet van de bevelhebber, waar op dat moment ook vakbondsleider Fred Derby en de toenmalige chef-staf Roy Horb waren. Alle drie getuigen zijn na confrontatie bij hun respectieve verklaringen gebleven.

Venoaks had op dezelfde zitting van 22 juni 2009 bezwarende verklaringen afgelegd tegen Derby. Hij verklaarde dat hij twee dagen na de 8 decembermoorden Derby samen met Siegfried Gilds en John Goeders had vervoerd naar de woning van Bouterse te Boxel. Daar zouden de mannen een luchtig gesprek hebben gevoerd over ditjes en datjes. Wat er exact is besproken, wist Venoaks niet. Hij gaf aan dat Derby en Bouterse zich later terugtrokken in een ruimte waar zij een lang onderhoud met elkaar hadden. Wat de mannen hadden afgesproken, wist hij ook niet. Venoaks verklaarde verder dat Bouterse hem aan het eind van het onderhoud had opgedragen om een reis naar Nederland te organiseren voor Derby en een lijfwacht. "De mannen waren tijdens het gesprek in een heel ontspannen sfeer. Ik heb niet gemerkt dat een van hen te neergeslagen was", merkte Venoaks op.

Venoaks heeft ook gewerkt bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. Hij was jarenlang de coördinator voor binnen- en buitenlandse reizen. Hij ging in 2004 met pensioen bij de SLM, maar bleef daarna actief. Drie maanden na zijn pensioen heeft toenmalige president Ronald Venetiaan hem opgeroepen om de logistiek te verzorgen rond een werkbezoek die het staatshoofd aan het buitenland zou brengen. Venoaks nam die taak op zich en heeft dat werk daarna jarenlang nog voor het Kabinet van de president gedaan. Hij werd in 2012 geïnstalleerd als voorzitter van de Monitoring groep van het project Naschoolse Opvang. Hij was belast met de coördinatie van het voedingsgedeelte van het project. Venoaks wordt in Suriname begraven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May