DNA-leden ontevreden over antwoord vp rond devaluatie
19 Nov 2015, 16:07
foto
Vicepresident Ashwin Adhin aan het woord in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin kon geen afdoend antwoord geven vanmiddag in De Nationale Assemblee over vragen rond de devaluatie van de Surinaamse munt. Assembleeleden eisten dat president Desi Bouterse antwoord zou gegeven over de devaluatie en de maatregelen die getroffen worden om de situatie het hoofd te bieden. Adhin zei dat Bouterse een persconferentie zal organiseren.

De vp merkte op dat de regering gelijk gisteravond in spoedberaad is gegaan toen de devaluatie door de Centrale Bank van Suriname werd bekendgemaakt. De regering werkt aan een sociaal vangnet en bezuinigingsmaatregelen, deelde de vp mee. Binnenkort zal De Nationale Assemblee hierover geïnformeerd worden. Over de rush op de benzinepompen, wist Adhin te vertellen dat vanmorgen een goed gesprek is geweest met de pomphouders. Ook hierover zal nog informatie worden gegeven. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had kort de gelegenheid gegeven om vragen te stellen over de devaluatie. Gelijk na de beantwoording van vragen door de vp, schorste zij de vergadering.

Ontevreden over beantwoording
Oppositieleden zijn totaal niet eens met de wijze waarop de vp antwoord heeft gegeven. Zij vinden dat de president via de volksvertegenwoordiging de samenleving moet antwoorden. Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, meent dat de wijze waarop de vp de vragen heeft beantwoord, duidelijk aangeeft dat er gesold wordt met de belangen van het volk. Oppositieleden zijn niet te spreken over de behandeling die zij krijgen van de regering.

Assembleevoorzitter Simons merkt tegenover journalisten op dat op de agenda de Anticorruptiewet staat. Op verzoek van Asiskumar Gajadien, waarnemend fractieleider van de VHP, heeft zij toegestemd dat korte opmerkingen werden gemaakt over de devaluatie. Zij geeft aan dat de oppositie een vergadering heeft aangevraagd. Dan kan het onderwerp uitgebreid behandeld worden. Over de abrupte schorsing, haalt Simons aan dat zij reeds aangegeven had dat de vergadering zou worden geschorst. Vanuit het ministerie van Justitie en Politie is er een uitgebreide nota van wijziging gekomen op de Anticorruptiewet. Deze wijziging moet van het kabinet van de president komen. Daar werd op gewacht, daarom is de vergadering geschorst.

Opvang sociaal-zwakkeren
Simons merkt op dat de devaluatie een feit is. Door een vergadering te houden nu, zou de situatie niet veranderen. Zij kan niet afwijken van de agenda om een andere vergadering te houden. De Assembleevoorzitter voert aan dat iedereen die de economie volgt de devaluatie moest zien aankomen. De deviezeninkomsten van de Staat zijn schrikbarend afgenomen. Een devaluatie is altijd pijnlijk, maar zoals gebruikelijk, ook tijdens de regering van Nieuw Front, wordt een devaluatie niet van te voren aangekondigd. Voor haar is het belangrijk dat sociaal zwakkeren wordt opgevangen en dat kinderen naar school kunnen gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May