Structurele oplossing nierdialysepatiënten nodig
19 Nov 2015, 08:16
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


Jennifer Vreedzaam (NDP), voorzitter van de vaste Assembleecommissie van Volksgezondheid wil een structurele oplossing voor de nierdialysepatiënten. De kosten die deze patiënten maken, moeten nog betaald worden door de overheid. Vreedzaam zegt aan Starnieuws dat de wet hierover ook gewijzigd moet worden.

Vreedzaam zegt dat de commissie inzicht wil hebben in de structuur van de tarieven, wat de gemiddelde kosten per maand per patiënt zijn en hoeveel patiënten kunnen deze kosten niet zelf dekken. Hierna zal er een kostenplaatje gemaakt worden om te werken aan een structurele oplossing.

Dew Sharman, die ook zitting heeft in de commissie en arts is, zegt aan Starnieuws dat er ruim 600 patiënten zijn die gedialyseerd worden. De helft hiervan is afhankelijk van de overheid en de rest zit bij particuliere dialysecentra. Volgens Sharman ligt het probleem in de financiële sfeer en de beperkingen van de Basiszorgwet. “Het is erg belangrijk dat patiënten op tijd gedialyseerd worden, anders blijven afvalstoffen zich ophopen. In het ergste geval kunnen patiënten zelfs sterven door ophoping van afvalstoffen”, merkt Sharman op.

De zorgverzekeraars vergoeden de dialysepatiënten tot een bedrag van SRD 62.500 per jaar. Dit bedrag is ergens driekwart van het jaar al uitbesteed aan het dialyseren. De rest zou de patiënt zelf moeten opbrengen, maar zij hebben vaak geen inkomsten. Ze zijn arbeidsongeschikt en zijn afhankelijk, legt Sharman uit.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May