Angst en terreur
19 Nov 2015, 02:43
foto


Het Westen wordt al enige tijd geregeerd door angst en terreur. Belangrijke voetbalwedstrijden, concerten en andere belangrijke massabijeenkomsten worden afgelast. Er worden allerlei codes gehanteerd om de veiligheid te waarborgen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in bijvoorbeeld Nederland (Dick Schoof) werkt samen met de veiligheidscoördinator van de Europese Unie (Gilles van de Kerckhove) om de heersende dreiging die zo uitgaat van fanatieke islamitische terroristen te analyseren en of te onderzoeken. Vóór 2001 bestonden er terroristische groeperingen als de ETA, IRA en RAF die hun oorsprong hadden in Europa.

De Franse Revolutie van (1789 - 1799) is de bakermat van de moderne democratie: vrijheid, gelijkheid en broederschap waar het individu bijna heilig werd verklaard. Waarvoor vecht het moslim terrorisme eigenlijk? Of vecht het tegen iets? Gaan vrijheid en angst samen in een moderne samenleving? Wat is angst eigenlijk? Angst kan een gevoel zijn zowel binnenshuis als buitenshuis dat zich richt op een potentieel gevaar. Sommige mensen lijden evenzo aan angststoornissen die zich uiten in lichamelijke reacties als hijgende ademhaling, hartkloppingen en of zweten. Klachten die voorkomen bij de diverse bestaande fobieën zijn bijvoorbeeld: buikpijn, bezorgdheid, hoofdpijn, geen zin in eten, onrust, prikkelbaarheid, nervositeit en spanning. Over de angst en pathologische implicaties waarbij het dagelijks leven van een persoon wordt belemmerd, gaat dit stuk niet! Dat is meer het terrein van een psychiater. De angst waar ik het over heb, heeft te maken met een bepaalde dreiging en het daaruit voortkomende gevaar voor een individu, groep en of samenleving.

De huidige dreiging van gevaar spruit voort uit het zogenaamde fanatieke islamitische terrorisme waarbij duidelijk moet zijn dat dit niets te maken heeft met de monotheïstische godsdienst Islam. Zo stelt de Nederlandse politicus Geert Wilders: "Niet alle moslims zijn terroristen, maar bijna alle terroristen zijn wel moslims." Alle gelovige moslimgenootschappen hebben afstand genomen van dit zogenaamde "islamitische terrorisme" dat zoals bekend uitgaat van onder andere Al Qaida en Islamitische Staat (Da'isj). Deze laatste jihadistische terroristische organisatie wordt geleid door voormalige Iraakse legerofficieren nadat veertien jaar geleden door de vroegere Amerikaanse president George W. Bush "oorlog tegen terrorisme" werd uitgeroepen. Terror betekent letterlijk: beven. Genoemde terroristische groepen hebben zich voornamelijk in het Midden-Oosten gestationeerd met een voorname hoofdkwartier in Syrië.

Voelen sommige moslims zich buitengesloten?
Nadat in Irak in de oorlog die was begonnen door de geallieerden geen massavernietigingswapens werden gevonden, zullen wellicht eveneens moslims boos en teleurgesteld zijn geraakt. Voorts het voortdurend publiceren van onder andere satirische prenten en of geschriften van de profeet en boodschapper van God - Mohammed - vrede zij hem. Hij is op 8 juni 632 overleden in Medina op 62 of 63-jarige leeftijd. Genoemde oorlog en het Palestijns-Israelisch vraagstuk kunnen natuurlijk 'haatgevoelens' oproepen bij een deel van de betrokken moslimgemeenschap. Wij constateren dat in veel West-Europese wijken - ghetto's zijn ontstaan - waarbij soms hoogopgeleide jongeren geen enkele kans hebben om op de arbeidsmarkt emplooi te vinden en zij voortdurend worden verdrongen door de zogenaamde autochtone bevolking. De werkloosheid onder deze groep is 5 tot 6 keer zo hoog! Daarnaast wordt in het Westen bewust segregatie in stand gehouden door termen als als 'autochtoon' en 'allochtoon' te hanteren terwijl het vaak om geboren en getogen burgers gaat in de diverse westerse staten. Soms wordt zelfs de term "buitenlander" gebruikt om nog meer afstand te creëren. Dat sommige Nederlandse en Belgische burgers net zo onverdraagzaam zijn als andere etnische groepen die zij negatief typeren, merken wij aan de Zwarte Piet-discussie.

Ondanks dat er duidelijke stereotyperingen zijn aan deze figuur (kroes haar, dikke lippen, zwart uiterlijk) willen bepaalde groeperingen zulks niet erkennen omdat het om een 'traditie' zou gaan. Dat zij daarmee grote groepen burgers beledigen en of pesten tevens haat zaaien, interesseert hen gewoon niet: "Dan moeten zij maar oprotten naar hun eigen land", wordt er geroepen. Deze vaak 'ongeschoolde' personen begrijpen niet dat het om burgers gaat die vaak dezelfde nationaliteit als zij bezitten en belastingbetalers zijn. Jazeker, voelen sommige moslimjongeren zich buitengesloten. Want dat geven zij in discussies vaak aan: "Is assimilatie hetzelfde als integratie", vraag ik mij dan af. Europeanen hebben zich als immigrant en of kolonisator bijna nergens ter wereld aangepast (assimilatie) aan de beschaving en cultuur die zij onderwierpen vervolgens vernietigden. Waarom eisen zij dat dan van de nieuwe burgers in de westerse landen?

Geweld lost bijna niets op
In de jaren tachtig van de vorige eeuw was er ook een spiraal van geweld in ons land. Tot nu toe heeft dat geen enkele vooruitgang gebracht. Alleen maar achteruitgang! Met het kiezen van criminele leiders en geweldenaars worden er geen oplossingen gevonden om een land te civiliseren. Dat heeft de geschiedenis van de mensheid reeds aangetoond. Alleen in Suriname wil men dat nog steeds niet geloven! Deze wanprestaties merken we evenzo bij veel westerse politici. De integratie van vooral (donkere) burgers die later naar bepaalde - overwegend blanke staten - in de wereld zijn gekomen, gedreven door armoede, beter leven, oorlog, studie en of een andere oorzaak verloopt zeer moeizaam. Daar zijn vaak de bestuurders (politici) mede schuldig aan! Waarom en waartegen in Irak een oorlog gevoerd moest worden, is mij nog steeds niet duidelijk geworden.

Als het aan de Republikeinen in Amerika ligt, lossen ze elke conflict in de wereld op door oorlog te voeren. Dat zet geen zoden aan de dijk! Waarom is het Palestijns-Israëlisch conflict dan nog steeds niet opgelost? Dat is insgelijks een bron van aanhoudend geweld in het Midden-Oosten. Kennelijk vinden westerse landen het een eer om in permanente angst te leven. Zonder angst bestaat er geen vrijheid of liever geen angst zonder vrijheid! In ieder geval is er gevochten voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Daarom is het zo belangrijk in onder andere harmonie, vrede, vriendschap te leven met respect voor elkaars cultuur, gewoonten, etniciteit, religie traditie en of zeden uiteraard met eerbiediging van de wet in een democratische samenleving. Hopelijk zijn er geen terroristische acties meer in de komende tijd en sluiten wij het jaar vredig af.

Robby Roeplall
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May