Goud keldert verder naar US$ 1.067 per ounce
19 Nov 2015, 04:34
foto


De goudprijs noteert een een prijs van US$ 1.067, 30 per ounce. Er wordt zwaar gespeculeerd op de renteverhoging die de Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale Bank, FED) voor december in het vooruitzicht heeft gesteld.

De dalingen zijn het gevolg van een lagere dollar en risicoaversie na een vuurgevecht in Parijs vanochtend vroeg. Spot goud (de meest voorkomende standaard die wordt gebruikt om de normale prijs voor een troy ounce goud te meten) is met 0,2 % gedaald naar $ 1,067,30 per ounce, na een eerdere daling tot US$ 1.064,95 eerder. De prijs is de laagste sinds februari 2010. De levering van Amerikaanse goudvoorraden voor de maand december is met US$ 2,30 per ounce gedaald naar US$ 1.066,50.

Zilver volgt goud op de voet. Het edelmetaal is met 0,5% gedaald tot US$ 14,07 per ounce, terwijl platina het niet veel beter doen. Platina noteert net boven een zeven jaar lang laag niveau, US$ 840,40 per ounce.

De prijzen van edelmetalen blijven dalen onder druk van de vooruitzichten van de eerste Amerikaanse renteverhoging in bijna een decennium. Hogere tarieven zouden de alternatieve kosten voor het houden van de niet-metalen kunnen verhogen. Statistieken van dinsdag wijzen uit dat de Amerikaanse consumentenprijzen in oktober, aangewakkerd die verwachtingen, zijn gestegen. De markt berekent dat in december de prijzen tussen ongeveer 30 en 66% kunnen toenemen.

"Over het algemeen verwachten de financiële markten min of meer dat de Fed de rente zal verhogen. De algemene trend voor edele metalen gaat daardoor de andere kant op,” zegt ABN Amro-analist Georgette Boele. De dollar is 0,1% gedaald tegenover een aantal munteenheden. De afgelopen zeven maanden heeft de dollar zich sterk gehouden. Europese aandelen zijn gedaald, na eerdere stabiele winsten.

Verhoogde bezorgdheid over de veiligheid in Europa na de aanslagen vrijdagavond in de Franse hoofdstad, waarbij 129 mensen werden gedood, heeft nagelaten dat de vraag naar goud aanzienlijk is gestegen. Goud wordt doorgaans gezien als een veilige toevlucht in tijden van onzekerheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May