Blog: Reflectie op harmonie
18 Nov 2015, 08:22
foto


What’s the matter with the world, has the world gone mad? luiden de begintonen van een gelijknamig soulnummer uit de jaren zeventig. Every thing is in harmony except you and me, vervolgde Lou Rawls een in 2006 overleden jazz, blues en gospel legende. Als wij niet in harmonie zijn met onszelf, met elkaar en met de omgeving, dan verzieken we deze omgeving en daarmee ook onze wereld. Wat is in harmonie zijn en waar blijkt dat dan uit? Vragen die geen simpel antwoord kennen. Waar disharmonie toe leidt, ervaren wij wel direct in de excessen van geweld en liefdeloosheid.

Is de wereldharmonie verder verstoord na de zoveelste uiting van zinloos geweld in Frankrijk of was deze al veel eerder zwaar uit balans? Is het dan beantwoorden van geweld met geweld de oplossing en waar eindigt het dan? Retorische vragen waarvan de antwoorden angstbeelden oproepen over de komende jaren. In een spiraal van vergelding en geweld lijken liefde en harmonie zo vreselijk ver weg. Tragisch en onbegrijpelijk als over de hoofden en levens van onschuldige burgers de ego’s binnen politiek en religie verder van de harmonie af gaan staan. Niets nieuws; door de eeuwen heen heeft de mensheid op zoek naar zijn gelijk en soms ook wel op zoek naar harmonie, veel disharmonie gesticht. In een wereld van disharmonie richten mensen zich sterk naar binnen en wordt wat vreemd is of lijkt direct buiten gesloten. Het doorbreken daarvan vraagt om anders denken en doen. Met leiderschap dat zich kwetsbaar opstelt en vanuit kernwaarden als liefde en openheid daarin voorop gaat. In hetzelfde nummer zingt Lou Rawls the way we think must be rearranged en sacrifice for a better life. Offers brengen in het belang van die harmonie waar onze wereld beter van wordt vraagt om ego’s in toom te houden.

In onze Surinaamse samenleving hoor je vaak zeggen dat wij in harmonie met elkaar leven. Waar blijkt deze harmonie uit? Of anders, hoe brengen wij deze harmonie tot uitdrukking? En dan even zonder alle mooie en holle clichés. Kunnen wij deze harmonie bewaren als straks de nood (weer) aan de man is? Bij de viering van veertig jaar Srefidensi lijken wij regelrecht af te stevenen op een mega crisis. De omvang daarvan lijkt nog niet door te dringen tot velen. Waar kijken wij op terug als het gaat om die moeilijke periode die Suriname eerder meemaakte? Wij vonden elkaar en daarin die kracht van waaruit verandering en herstel toen mogelijk bleek. Die harmonie die toen spontaan ontstond zal mij altijd bijblijven. Ben ik simpel en naïef als ik kies te geloven dat harmonie begint vanuit ieder individu? Je laten inspireren door wat goed en positief is en dat dupliceren overal om je heen is een bewuste keus. Het resultaat daarvan zal merkbaar zijn in harmonie in huis, op de werkplek, in de vereniging en zo veel verder. De impact op termijn is een geheel andere samenleving, één die in echte harmonie tot veel meer in staat zal blijken. Een bezinningsvolle switi Srefidensi; you and me we can make it better zingt Lou Rawls.

Helyante Mac-Donald
www.CrossedLinesadvisory.sr/blog
CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer met dienstverlening op het snijvlak van Organisatieinrichting, Businessplanning en Marketing.
Schrijven doet zij om te reflecteren op wat zij ziet en ervaart vanuit een hele brede interesse. Met deze maandelijkse blog wenst zij bij te dragen aan discussies over onderwerpen binnen onze eigen Surinaamse realiteit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May