Bouterse emotioneel bij decoratie granman Alalaparu
18 Nov 2015, 00:01
foto
President Desi Bouterse heeft 157 personen dinsdag gedecoreerd. (Foto's: René Gompers)


De granman der Trios, Asongo Alalaparu, is door president Desi Bouterse onderscheiden tot Drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. De emoties worden Bouterse te veel wanneer hij de keus voor de hoge decoratie onderbouwt. “Met deze hoge onderscheiding wil ik de samenleving wakker schudden,” geeft hij aan. “De inheemsen zijn de eerste bewoners van het land, maar zijn het meest achtergesteld. Deze granman heeft 12 stammen onder zich en zij moeten nog steeds vechten om aan de meest basale voorzieningen te komen.”

In de tuin van het presidentieel paleis zijn er dinsdag 157 ‘bijzondere Surinamers die uitzonderlijke bijdragen hebben geleverd en leveren aan de ontwikkeling van het land’ gedecoreerd. Op de ceremonie zijn er veel prominenten onderscheiden geworden. Minister van Justitie & Politie, Jennifer van Dijk-Silos, die ook hielp de versierselen aan te brengen, is verrast geworden door haar benoeming tot Groot Officier in de Ere Orde van de Palm. Zij heeft de onderscheiding gekregen voor ‘drie onafgebroken termijnen voorzitterschap van het Onafhankelijk Kiesbureau’. De andere Groot Officier in dezelfde orde is Soebhaas Punwasi. De titel is de waardering voor zijn werk als procureur-generaal.

De enige Officier in de Ere Orde van de Gele Ster is Roy de Miranda, adviseur van de president. Tot de tien Officieren in de Ere Orde van de Palm behoort de perschef van de president en presentator van Bakana Tori, Clifton ‘Limbo’ Limburg. De kapitein van Christiaankondre (Galibi), Ricardo Pané, is met dertien anderen benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Palm. Vijftien personen zijn de Ere Medaille in Zilver verbonden aan de Ere Orde van de Palm omgehangen. Twee en zestig zijn in de zelfde orde met de Ere Medaille in Goud gehuldigd. Twee personen zijn benoemd tot Officier in de Ere Orde van de Palm met Zwaarden, zeven tot Commandeurs in de Orde van de Gele Ster en drie en veertig tot Ridder in de Orde van de Palm, onder wie Carla van Dijk van het kabinet van de president.

Behalve kapitein Pané en granman Alalaparu is nog een aantal inheemsen gedecoreerd. Bouterse merkt op dat hiermee een signaal gegeven is aan de samenleving. “Ik weet onder welke erbarmelijke omstandigheden deze mensen leven,” merkt een geëmotioneerde Bouterse op. “Ik hoop dat we Suriname hebben wakker geschud. We hebben meer verantwoordelijkheden dan in Paramaribo en de districten. We hebben veel werk te doen, in het bijzonder voor de inheemsen.”

René Gompers
Advertenties