Rosebel-werknemers vatten post bij RGM-hoofdkantoor
16 Nov 2015, 14:16
foto
Een groep ontevreden werknemers van Rosebel Goldmines voor de poort van het hoofdkantoor aan de Heerenstraat. (Foto's: Raoul Lith)


Werknemers van Rosebel Goldmines NV (RGM) die zijn aangezegd om thuis te blijven, hebben vanmorgen postgevat bij het hoofdkantoor van hun werkgever aan de Heerenstraat. De werknemers zijn misnoegd over de wijze waarop het bedrijf met de factor arbeid omgaat.

Een deel van de werknemers heeft per deurwaardersexploot te horen gekregen, dat het zich niet meer hoeft aan te melden op de werkplek. Begin oktober heeft de multinational aangegeven 10 procent van zijn werknemersbestand in te krimpen. De redenen die daarvoor zijn opgegeven zijn de lage wereldmarktprijzen, tegenvallende productie en hoge productiekosten. Het bedrijf heeft een lijst van 165 werknemers die hij zal afvloeien. Aangezien het bedrijf de vakbond waar de werknemers zijn aangesloten, niet met zich mee heeft gehad voor deze gedwongen afvloeiing, handelt de RGM-directie de kwestie individueel met de ‘in ongenade gevallen’ arbeider af.

Wat de arbeiders nog meer steekt, is dat er aan de ene kant wordt afgevloeid en aan de andere kant de opengevallen plaatsen worden ingevuld door Guyanese contractors. “Er zijn heel veel Guyanezen die de plaats innemen van de Surinamers. Zij werken ook voor veel minder en doen maar alles wat de directie van ze eist,” vertelt een verhitte arbeider. “Geen enkele multinational heeft het recht om zo om te gaan met arbeiders.”

De werknemers zullen zich vanaf nu dagelijks begeven bij het hoofdkantoor aan de Heerenstraat. Zij willen dat het bedrijf met een goede oplossing komt en hen niet afscheept met “minder dan US$ 10.000.” Volgens de arbeiders hebben ze al hun krachten gedurende langer dan 10 jaren gegeven in twaalf-urige werkdagen. “En nu gooit het bedrijf ons eruit als een stuk vuil.”

Bondssecretaris Orpheo Belfort zegt dat ze een oplossing willen. Hij waarschuwt dat wanneer de RGM-directie geen oor heeft voor de arbeiders, de actie makkelijk kan overwaaien naar het mijngebied in Brokopondo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May