Argentinië gaat voor militaire samenwerking in Suriname
16 Nov 2015, 00:01
foto
Kapitein ter Zee Eduardo Acosta, de Argentijnse defensie attaché in Paramaribo. Foto: Ranu Abhelakh


Naast de defensie samenwerking in Unasur verband, heeft Argentinië graag een directe militaire coöperatie met Suriname. “We kunnen onze militaire relatie verbeteren en nauwer samenwerken”, zegt de Argentijnse Kapitein ter Zee Eduardo Acosta aan Starnieuws. Hij stelt uitwisselingsprogramma’s tussen de gewapende machten, technische assistentie en trainingen voor Surinaamse militairen in het vooruitzicht.

Afhankelijk van de lokale interesse zal Acosta concrete projecten aanbieden. Hij is in juli dit jaar aangesteld als de defensie attaché op de Argentijnse ambassade in Paramaribo. In zijn functie gaat hij over defensie, luchtmacht, marine en landmacht. Zijn land heeft een militaire school en biedt verschillende opleidingsmogelijkheden voor Surinaamse militairen. Op de lijst van samenwerkingsmogelijkheden zijn onder andere gemeenschappelijke procedures in geval van natuurrampen, hulpverlening bij rampen en controle op zee. “Wij hebben ook goede ervaring op het gebied van vredehandhavingsoperaties. Hierin participeren Brazilië, Chili, Paraquay, dus waarom ook niet een keer Suriname.”

De aanwezigheid van de Argentijnse defensie attaché, komt na de ondertekening van een document in februari 2014. Defensieministers van Suriname en Argentinië kwamen toen overeen om de samenwerking te intensiveren. Suriname was voor enige tijd via Luitenant-kolonel Mitchell Labadie vertegenwoordigd in Argentinië. Hij had zitting in de Defensie Raad van Unasur. Argentinië opende een ambassadepost in 2013 te Paramaribo. Naast de versterking van de diplomatieke relatie, voert dit Zuid-Amerikaans land culturele en gezondheid programma’s uit in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May