Yang en Adhin blikken terug op 40-jarige relatie
15 Nov 2015, 18:33
foto
De Chinese ambassadeur Yang Zigang en vicepresident Ashwin Adhin in gesprek met elkaar.


De Chinese ambassadeur Yang Zigang heeft tijdens een ontmoeting met vicepresident (vp) Ashwin Adhin de afgelopen week, vijf laptops aan hem geschonken. Deze zijn bestemd voor zijn kabinet. De vp en de ambassadeur hebben met elkaar gesproken over de bilaterale relatie tussen beide landen en hoe inhoud wordt gegeven aan de praktische samenwerking.

Adhin memoreerde dat Suriname en China bijkans 40 jaar een vriendschappelijke relatie met elkaar hebben. Deze band heeft geresulteerd in een samenwerking op diverse gebieden, zoals politiek, economie, handel, cultuur en defensie. Door de jaren heen heeft China economische en technologische steun en diverse opleidingen aan Suriname aangeboden, die uitstekende bijdragen geleverd hebben aan de ontwikkeling van land. Suriname bedankt China daarvoor van harte, zei de vicepresident.

Op dit moment besteedt de Surinaamse overheid, onder leiding van president Desi Bouterse, haar aandacht aan de verhoging van de regeringsefficiëntie en aanpassing van de economische structuur, legde Adhin uit. De vp gaf aan dat er een commissie onder zijn leiding het nationale ontwikkelingsplan op middellange en lange termijnaan het maken is. Suriname heeft een groot potentieel op de gebieden landbouw en lichte industrie. Er is gesproken over samenwerking op deze gebieden. Benadrukt is dat diversificatie nodig is om de huidige economische structuur van de afhankelijkheid van de mijnbouw. De vp wil daarover met de ambassadeur regelmatig van gedachten wisselen.

Ambassadeur Yang was ingenomen over de positieve opmerkingen van de vp over de bilaterale relatie. Hij heeft de ondersteuning en hulp toegezegd. Over diverse internationale kwesties heeft China ook veel ondersteuning gekregen van Surinaamse zijde, merkte Yang op. China heeft verdere hulp toegezegd voor zover het in zijn vermogen ligt. Vooral in de landbouw- en productiesector wil China een nauwer contact. China zal het samenwerkingsniveau verder verhogen en meer Chinese ondernemers aanmoedigen om in Suriname te investeren. Tegelijkertijd stelt de ambassadeur voor dat beide zijden een diepere en bredere uitwisseling van cultuur en onderwijs moeten nastreven en daardoor kunnen de vriendschap tussen beide volkeren worden geconsolideerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May