Frankrijk zweert Islamitische Staat te vernietigen
15 Nov 2015, 10:15
foto
De kogelinslagen bij het restaurant Le Carillon. (Foto's: Reuters)


De Franse politie is begonnen met de ondervraging van de nabestaanden van één van de zelfmoord aanvallers die vrijdagavond een bloedbad heeft aangericht in Parijs. Frankrijk ziet de aanslagen als een oorlogsdaad en heeft gezworen de Islamitische Staat in Syrië en Irak te vernietigen.

De Parijse aanklager, Francois Molins, heeft verslaggevers verteld dat drie jihadistische cellen geënsceneerde gecoördineerde aanslagen hebben gepleegd in bars, een concertzaal en het voetbalstadion. Bij die aanvallen zijn 129 mensen gedood, 352 anderen verwond, waaronder 99 in een kritieke toestand zijn.
Musea en theaters zijn voor de twee achtereenvolgende dag vandaag gesloten. Honderden soldaten en politieagenten patrouilleren in de straten en metrostations na de Franse president Francois Hollande de noodtoestand heeft uitgeroepen.

Zeven gewapende mannen, die allemaal zelfmoordvesten vol met explosieven droegen, zijn tijdens de verschillende aanvallen omgekomen. De eerste aanvaller is geïdentificeerd als Ismael Omar Mostefai. De 29-jarige man woonde in de zuidwestelijke Franse stad Chartres. Franse media melden dat hij in Frankrijk was geboren en van Algerijnse afkomst was. Molins zei dat de man in het veiligheidsbestand voor islamitische radicalisering voorkomt. Ofschoon de aanvaller een strafblad had, heeft hij nooit in de gevangenis gezeten.

Volgens een gerechtelijke bron zijn Mostefai's vader en broer, samen met anderen die dichtbij hem stonden, meegenomen voor verhoor. Een andere bron zegt dat de politie een auto die vermoedelijk is gebruikt bij de aanval, heeft gevonden in een buitenwijk in het oosten van Parijs. Het vermoeden bestaat dat ten minste één van de aanvallers is ontsnapt.

Officieren van justitie stellen dat de slachting - opgeëist door de Islamitische Staat als wraak voor de Franse militaire actie in Syrië en Irak - een multinationaal team blijkt te zijn met links naar het Midden-Oosten, België en eventueel Duitsland en in Frankrijk geboren burgers. Griekse functionarissen stellen dat één en misschien wel twee van de aanvallers via Griekenland uit Turkije in oktober zijn gereisd samen met Syrische vluchtelingen die het geweld in hun thuisland ontvluchten.

"We zijn in oorlog. We zijn getroffen door een oorlogsdaad, methodisch georganiseerd door een terroristisch, jihadistisch leger," zei de Franse minister-president Manuel Valls zaterdagavond. "Omdat we in oorlog zijn, zullen we uitzonderlijke maatregelen nemen. Wij zullen handelen en we zullen ze raken. We zullen deze vijand treffen om hem te vernietigen, uiteraard in Frankrijk en Europa ... maar ook in Syrië en Irak," zei hij. "We zullen winnen."

Frankrijk was het eerste Europees land dat heeft meegedaan met de Amerikaanse luchtaanvallen tegen doelen van de Islamitische Staat in Irak in september 2014. Een jaar later zijn de luchtaanvallen uitgebreid op Syrië. Frankrijk had al gepland om later deze maand een vliegdekschip naar de regio te sturen.

Op social media beginnen de namen van de eerste slachtoffers die vrijdagavond ontspanning zochten, te verschijnen. Onder hen zijn veel jongeren. Een Amerikaan, een Zweed, een Brit, twee Belgen, twee Roemenen en twee Mexicanen, zijn ook slachtoffer geworden van de aanslagen.

De aanslagen in Frankrijk hebben een debat dat woedt in Europa over hoe de toestroom van vluchtelingen te verwerken, aangewakkerd. Honderdduizenden vluchtelingen en andere migranten, die de burgeroorlog in Syrië, Irak en Libië ontvluchten, zijn Europa in de afgelopen maanden binnengekomen. Als bevestigd wordt dat militante infiltranten in de stroom vluchtelingen achter de aanvallen zitten, kan dat verregaande politieke gevolgen hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May