Wandelloop tegen mishandeling en seksueel misbruik
15 Nov 2015, 08:26
foto
Kinderen vragen aandacht voor mishandeling en seksueel misbruik. (Foto's: René Gompers)


‘Verkracht me niet, ik wil kind blijven.’ ‘No mishandel mi, mi na wan parel di Gado meki.’ ‘Laat mij met rust, ik wil geen drugs, raak mij niet aan, wat onder mijn kleren zit, is alleen mijn bezit.’ Dit zijn enkele van slogans die de kinderen roepen tijdens de wandelloop door het centrum van Paramaribo. Zaterdag hebben ruim 1300 kinderen meegedaan aan een wandelloop tegen mishandeling en seksueel misbruik. De loop is een voorloper op het kindersymposium op 20 november.

Het evenement, georganiseerd door het Bureau Externe Stage & Trainingen in verband met de Internationale dag van Kinderrechten, is voor de derde keer gehouden. Hoofdcoördinator Hortence Promes, is tevreden met de opkomst maar is gebelgd over het wegblijven van prominenten. Op Carl Breeveld, Assembleelid en voorzitter van DOE na, hebben de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Sport & Jeugdzaken, Justitie & Politie en Sociale Zaken het laten afweten. “Het is nuttig om aandacht te besteden aan de kinderen,” richt Promes zich tot de beleidsmakers. “Wij noemen ze het volk van morgen. Als we willen dat ze opgroeien tot verantwoordelijke volwassenen, moeten we tenminste de tijd en ruimte vrij maken om ze te laten weten dat we er voor ze zijn.”

Met de loop is geprobeerd kinderen bewuster te maken van hun rechten en plichten, hoe ze deze moeten interpreteren en hoe er naar te handelen, legt Promes uit. “We hebben ons meer gericht op het recht van bescherming, met de nadruk op seksueel misbruik en kindermishandeling. Hiermee verlagen we de drempel voor hen om er over te kunnen praten, mochten ze er in aanraking meekomen. Er hebben 24 scholen meegedaan met elk een eigen slogan. Na de loop zijn er zeven geselecteerd. Op het symposium in CCS gaan de scholen het verhaal achter hun slogan presenteren.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May