Partij Suu Kyi wint twee derde in parlement Myanmar
13 Nov 2015, 10:35
foto
Een jonge sympathisant van de NLD van Aung San Suu Kyi. (Foto's: Reuters)


De kiescommissie heeft vandaag bekendgemaakt dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi de meerderheid heeft gewonnen in het parlement van Myanmar. De partij heeft nu genoeg zetels om haar presidentskandidaat te kiezen als het nieuw parlement volgend jaar bijeen komt.

De verpletterende overwinning van NLD hing in de lucht na de zondag gehouden landelijke verkiezingen. De partij van Suu Kyi krijgt nu de controle van het parlement. 'VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de Amerikaanse president Barack Obama hebben Suu Kyi al gefeliciteerd met de historische overwinning in de eerste vrije verkiezingen in het land in 25 jaar.

Obama en Ban Ki-Moon hebben president Thein Sein van Myanmar geprezen voor de succesvolle organisatie van de historische stembusgang. De VN-chef erkent zijn “moed en visie” om verkiezingen te organiseren waarbij de regerende partij is afgestraft. De resultaten druppelen sinds het weekend binnen. En vandaag heeft de kiescommissie bekendgemaakt dat het laatste aantal zetels de NLD over de drempel heeft geduwd naar een absolute meerderheid in het parlement. De triomf van de charismatische Nobelprijswinnares ruimt een oude garde van voormalige generaals die het land in de greep had op. President Thein Sein heeft vier jaar geleden democratische en economische hervormingen aangekondigd in Myanmar, ook bekend als Birma.

De plaatsvervangend Nationaal veidligheidsadviseur van het Witte Huis, Ben Rhodes, zegt dat hij een brede participatie van de bewoners van Myanmar opmerkt. Ook de toezegging van de militaire leiders om zich te houden aan het verkiezingsresultaat, valt in goede aarde bij Washington. "Dit is in veel opzichten een gedenkwaardige gelegenheid voor de bevolking van Birma," zegt Rhodes. "We hadden ons enorm gericht op deze verkiezingen Het is een cruciale mijlpaal in de evaluatie van de democratische overgang van Birma."

Hij deelt mee dat president Obama tijdens zijn reis naar Azië later deze maand, een ontmoeting zal hebben met de president van Myanmar, samen met andere regionale leiders. Het Amerikaanse staatshoofd heeft Myanmar in de afgelopen drie jaar twee keer bezocht, in de hoop om de overgang naar de democratie een erfenis van zijn buitenlands beleid te maken tijdens zijn presidentschap. In een gesprek met Suu Kyi heeft Obama haar geprezen "voor haar onvermoeibare inspanningen en offers om zo vele jaren een meer inclusieve, vreedzame en democratische Birma te bevorderen."

Thein Sein, wiens semi-burgerregering aan de macht was toen de regerende junta opzij stapte in 2011, en de machtige legerleider Min Aung Hlaing hebben beiden toegezegd de resultaten van de verkiezingen te zullen respecteren en dat ze spoedig verzoeningsgesprekken met Suu Kyi zullen houden. Dergelijke ondubbelzinnige steunbetuigingen aan de overwinning van Suu Kyi, kunnen de lange overgangsperiode na de laatste zitting van het oude parlement versoepelen. Het oude parlement komt maandag bij elkaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May