Santokhi: Buitenland heeft interesse voor bauxietsector
13 Nov 2015, 01:57
foto


De regering heeft nog een dag gevraagd aan De Nationale Assemblee om achter gesloten deuren antwoord te geven over de sluiting van Suralco en de intentieverklaring met moedermaatschappij Alcoa. VHP-voorzitter Chan Santokhi vindt niet dat de aluinaardefabriek te Paranam ontmanteld moet worden. Er zijn volgens hem genoeg internationale bedrijven geïnteresseerd om de productie voort te zetten. Santokhi vindt dat de gesloten memorandum of understanding met multinational Alcoa, niet in het belang is van Suriname.

Er zijn veel indringende vragen gesteld aan de regering maandag in een 'comité generaal', een geheime vergadering. Er is veel kritiek over dat de regering en De Nationale Assemblee buiten het gehoor en zicht van het volk over de toekomst van de bauxietindustrie debatteren. Santokhi zegt op vragen hierover aan journalisten dat na de verkregen informatie aangedrongen zal worden op een openbare behandeling, zonder dat strategische informatie over de onderhandelingspositie van Suriname wordt prijsgegeven. Hij haalt aan dat Suriname het met US$ 260 miljoen per jaar minder moet doen. "Hoe zal dit worden opgevangen? Wat voor impact heeft dit op de werkgelegenheid en de economie? Wij hebben veel vragen gesteld aan de regering en hopen dat ze hierop ingaat," zegt de politicus.

Santokhi zegt dat er ondernemers zijn in onder andere Brazilië, Frankrijk, China en India die geïnteresseerd zijn in de bauxietsector. Hij heeft informeel met drie bedrijven gesproken over deze kwestie. Er moet volgens hem een onderhandelingsteam - met een Surinaamse agenda- worden samengesteld dat gaat onderhandelen met de bedrijven die belangstelling hebben. Er kan in een joint-venture worden samengewerkt, meent Santokhi.

De VHP vindt dat niet met een memorandum of understanding de Brokopondo-overeenkomst die bij wet is ingesteld, van de tafel geveegd kan worden. De getekende intentieverklaring is overigens elk moment door een van de partijen worden opgezegd en heeft geen rechtskracht. Santokhi vraagt zich af waarom de Suralco-plant ontmanteld moet worden. Suriname kan met andere partners verder gaan. Overigens moet ook duidelijkheid komen of de stuwdam in goede staat wordt overgenomen. Waarom wordt de Brokopondo-overeenkomst niet eerder beëindigd? Waarom moet Suriname nog energie kopen van Alcoa? Hoe is het met het milieu? Moet er niet een deskundig team komen met bijstand van de gezondheidsorganisatie WHO en andere organisaties? Komt er een milieufonds, een industriefonds? Op al deze vragen moet er antwoord gegeven worden door de regering. De geheime bijeenkomst is nu gepland voor vrijdag 14.00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May