Naks introduceert eerste community dance class
12 Nov 2015, 14:58
foto
Nawaru danst de Leba, een dansstijl die tijdens de community dance class aan de orde komt. Archief foto Ranu Abhelakh


Eenieder die interesse heeft in Winti dansstijlen en de liederen die hierbij worden gezongen is vrijdagavond terecht bij Naks Wan Rutu (Nawaru). De culturele organisatie introduceert dan haar eerste community dance class. 'Hierin leer je over de verschillende Winti’s, hun achtergrond. Wanneer je deze danst, op welk lied en hoe je het ritme herkent', zegt voorzitter Darell Geldorp van Jongeren Nawaru.

Het grote verschil tussen de gebruikelijke Naks cursussen en de dance class, is dat de deelnemers een maand lang over één onderwerp leren, terwijl de eerdere cursussen een dag of twee duurden. “Nu geven wij meer diepgang, achtergrond informatie en is er meer gelegenheid om vragen te stellen en de cursisten ontvangen een certificaat. Vooralsnog is een traject van drie maanden uitgezet, waarna een evaluatie volgt en eventuele aanpassing van de vervolgtraining." De cursisten worden in de dansstijlen onderwezen door Nawaru trainers. Externe deskundige binnen de Winti cultuur zullen over de achtergronden vertellen.

De organisatie mikt op studenten, docent geschiedenis of cultuur, en alle belangstellenden voor de Afro-Surinaamse cultuur. Maandelijks krijgt Naks verzoeken van personen die zich willen aansluiten en informatie zoeken over de cultuur. Dit vooral na een optreden van Nawaru. Maar zij kunnen de individuele verzoeken niet aan, en starten daarom ook de uitgebreide cursus. Geldorp zegt dat zijn groep groot genoeg is. Aanvulling met nieuwe leden kan zwaar worden voor het bestuur om te managen. Intern probeert de organisatie het steeds interessant te houden zodat de aangesloten leden blijven. “Wij werken ook aan het individu. Als er teveel leden zijn, heb je weinig aandacht voor iemand die wat meer hulp nodig heeft.”

Nawaru dance company
Behalve dat het de eerste meerdaagse training is voor de organisatie, ligt de uitdaging volgens Geldorp ook in het trainen zelf. De trainers zullen zelf hun lesprogramma in elkaar zetten. “Het is een soort examen (toets) opdracht voor hen. Na afronding van een deel fase, zullen de cursisten de trainer schriftelijk evalueren.”

De community dance class moet resulteren in het opzetten van de Nawaru Dance Company. “Aan het einde van de rit komt er een grote presentatie in een show van deze dance company.” Centraal tijdens de dance class staan saamhorigheid en samenwerken centraal. “Cursisten moeten zich als een kleine Naks "familie" voelen, werken aan hun eigen creativiteit en een groepspresentatie in elkaar zetten.” Nawaru toets op deze manier of zij de lessen hebben begrepen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May