Surinamers met de neus op de feiten gedrukt
11 Nov 2015, 20:28
foto


Wij allemaal zien het, voelen het en horen het rondom ons en bij onszelf: het gaat niet goed in Suriname, en we zijn er allemaal schuldig aan en zeker een groot deel op conto van de regeerders toe te rekenen. Het is niet de bedoeling van dit artikel om al de slechte inputs in het land op te sommen, deze zijn alom bekend van EBS, tot Telesur, raffinaderij, ethanol project, skalians, Suralco, rijstsector, bananen teelt, teveel import, te logge ambtenaren apparaat en meer als 18 vrije dagen in het jaar.

Campagnevoering over vernieuwing in denken en doen is de kreet die we al geruime tijd horen. Hoe krijg je Surinamers zover om inspirerend te gaan denken en doen wat men zegt? Oh ja, men is het vaak eens over wat men zegt in de abstract (dus rationeel, dus de woorden). Doch zodra er een begin wordt gemaakt om wat men zegt te realiseren, zodra meesten van ons de change zien aankomen... zodra meesten van ons zien dat het abstracte waarmee we het met z’n allen eens zijn...nu werkelijkheid gaat worden... raken velen in paniek en onrustig en gaan over tot weerstand, uitstellen en sabotage van het proces.

Velen grijpen terug naar de nostalgie en comfort van de status quo en verworven glazen paleizen en voordelen. Zeker, we willen duurzame ontwikkeling en innovatie zolang alles maar bij het oude, status quo blijft. Daarom ontplooit men dan een storm van activiteiten als eindeloos vergaderen, meetings, conferenties, nota's, rapporten maken,cursussen volgen, papierwerk, wat tot alles leidt en resultaat heeft, behalve innovatie en een vernieuwing in denken en doen. Hoe doorbreek je deze cirkel?

Een Oplosmodel ter overweging voor realisatie van vernieuwing in denken en doen:
Hoe men het ook bekijkt, er gaat in alle lagen van de maatschappij een gedragsverandering en attitude verbetering tot stand moeten komen. Dan komen direct twee belangrijke mechanismen in beeld:

1.Things: geld, strategie op papier, beleidsnota's, plan van aanpak, curriculum, organisatie frame work, eigen producten, ondernemers klimaat, rente niveau, aanvraag/verkrijgen vergunningen, infrastructuur, regels, wetten, monitoring, ontwikkeling niveau, onderwijs, justitie,sociale voorzieningen, gezondheidszorg...

De things worden geïmplementeerd door 2. People: die te maken heeft naast met de 'things' ook met emoties, commitment, passie, bewustwording, geloof in eigen kunnen, visie, intenties, uitvoeren, doorzettingsvermogen, maar ook met dubbele agenda, vriendjespolitiek, corrupt zijn, attitude, mindset, machtslust, leadership en managing skills, eigen belang...

Het aangeprezen oplosmodel (attitude coaching & gedragsmanagement) aligned de twee genoemde mechanismen op een heel effectieve wijze. Immers bij hedendaagse strategieën wordt de meeste tijd, geld en inspanning gestopt in de things en worden de people aspecten grandioos verwaarloosd. Onze leadership en management stijl is gericht op de things en verwachten we dat de people aspecten automatisch goed op hun plaats komen. Niets is minder waar, als je van je computer een andere uitkomst wit dan moet je haar software veranderen anders krijg je die uitkomst niet. Bij de people is het precies zo, wil je dat de mens mee gaat doen met bewust wording, vernieuwing in denken en doen, dan moet zijn 'software' (= mindset) daartoe ontwikkeld en aangepast worden.
Het aangeprezen oplosmodel voorziet hierin en wordt nu ook in Suriname ermee proefgedraaid in enkele bedrijven en op de universiteit.

Drs. S.Gobardhan, specialist in attitude coaching & gedragsmanagement
Email: mahatt@earthlink.net
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May