Myanmar's Aung San Suu Kyi overtuigd van verkiezingswinst
10 Nov 2015, 16:26
foto
Aung San Suu Kyi


Aung San Suu Kyi van Myanmar gelooft er heilig in dat haar partij een parlementaire meerderheid heeft gewonnen. Ze sprak in haar eerste interview sinds de historische verkiezingen zondag met de BBC.

De eerste resultaten wijzen op een ingrijpende overwinning van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD), maar de definitieve officiële resultaten worden in de komende dagen niet verwacht. De verkiezingen worden gezien als de meest democratische in Myanmar in 25 jaar.

Volgens Suu Kyi waren de verkiezingen niet eerlijk, maar grotendeels wel vrij. In sommige gebieden is er sprake van intimidatie geweest, zegt ze. Een kwart van de 664 parlementszetels in het land zijn gereserveerd voor het leger. Om de winnende meerderheid te hebben, heeft de NLD ten minste twee derde van de betwiste zetels nodig. Suu Kyi is ervan overtuigd dat haar partij dat aantal heeft overtroffen en de verkiezingen met ongeveer 75% heeft gewonnen.

De door militairen gesteunde Union Solidarity Development Party (USDP) is sinds 2011 aan de macht in Myanmar. In die periode is de overgang van decennia van militair bewind ingezet naar een burgerregering.

De resultaten van de zondag gehouden verkiezingen worden langzaam aangekondigd. De kiescommissie zegt dat de NLD tot nog toe 78 van de 88 zetels van het 440-leden tellende lagerhuis van het parlement heeft binnengehaald. Verkiezingswaarnemers van het Amerikaanse Carter Center, die 245 stembureaus hebben waargenomen, hebben de verkiezingen in de meeste gebieden beschreven als “concurrerend en zinvol” met over het algemeen goed uitgevoerde stemmen en telling.

NLD-woordvoerder Win Htein beschuldigt de kiescommissie ervan de bekendmaking van de resultaten opzettelijk uit te stellen. “Ze proberen dingen krom te trekken,” zegt hij. Welke partij ook wint, Suu Kyi kan niet als president worden gekozen, omdat de grondwet mensen met buitenlandse nakomelingen uit dit ambt bant. Zij heeft altijd gezegd dat ze het land toch zou leiden.
Suu Kui zegt dat ze een president zou vinden zoals vereist, maar dat dat haar niet zal weerhouden om beslissingen te nemen als leider van de winnende partij. Artikel 58 van de grondwet van het land stelt dat de president " voorrang heeft op alle andere personen" in Myanmar, ook wel bekend als Birma. De verkiezing van een president wordt niet eerder verwacht dan februari. Van de ongeveer 30 miljoen kiesgerechtigden, zijn ongeveer 80% zondag naar de stembus gegaan.

Aan honderdduizenden mensen - met inbegrip van de moslim minderheid Rohingya die niet als burgers worden erkend - is het stemrecht ontzegd. Suu Kyi haar partij heeft net als vele andere geen moslim kandidaat naar voren geschoven. Zij is bekritiseerd voor het niet opkomen voor moslims, die het doelwit zijn van ultra-nationalistische boeddhistische groepen.

Suu Kyi zegt dat een NLD-regering moslims zal beschermen en voegt eraan toe dat degenen die haat aanwakkeren, moeten worden vervolgd. “Vooroordelen zijn niet makkelijk weg te krijgen en haat zal niet makkelijk weggemaakt kunnen worden...Ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid van de mensen vrede wil...ze willen niet leven op een dieet van haat en angst.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May