Oppositie volledig achter toetreding Suriname tot Unasur
31 Oct 2010, 08:00
foto


De oppositie werkt volledig mee opdat Suriname kan toetreden tot de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur). Dit verdrag is getekend door de voormalige president Ronald Venetiaan.
"Wij hebben in commissieverband volledig meegewerkt aan de procedure om het verdrag in de openbare vergadering te kunnen behandelen", zegt parlementariër Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP), lid van de commissie van rapporteurs.

Heftige discussies
Op Facebook is tussen Santokhi en André Misikaba een discussie ontstaan of de oppositie wel de behandeling in het openbaar wilde. De openbare vergadering is door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons uitgeschreven voor dinsdag. Volgens Misiekaba en andere coalitieleden verliet de oppositie de vergadering voordat de procedure om de openbare vergadering te kunnen houden, was afgewikkeld.

Misiekaba zegt desgevraagd aan Starnieuws dat de oppositieleden voor dinsdag liever andere zaken op de agenda wilde. "Maar zij hebben geen vergadering aangevraagd. Ik zou altijd eraan meewerken, want ik weet uit eigen ervaring, toen ik in de oppositie zat, hoe frustrerend het is als de vergaderingen niet worden uitgeschreven. Maar dan moet je de vergadering wel aanvragen en dat is niet gebeurd.

Verslag was afgerond
Santokhi zegt aan Starnieuws dat het verslag van de commissie al gepresenteerd was door voorzitter Melvin Bouva. "Er is over gediscussieerd en ik heb de laatste vraag gesteld", zegt Santokhi. "Voor ons was deze kwestie afgedaan, want het is de voorzitter die de vergadering uitschrijft", aldus Santokhi. Hij zegt dat de oppositie een schorsing had aangevraagd. "Wij wilden niet praten over reizen van parlementariërs, maar over belangrijkere zaken. Wij kregen die ruimte niet, werden onheus behandeld. Daarom hebben wij de vergadering verlaten", aldus Santokhi.

Misiekaba merkt op dat er 25 leden van de coalitie in de zaal zaten. Het preadvies van de commissie moest nog goedgekeurd worden tot eindverslag. "De oppositie had door dat wij geen quorum hadden en verliet de vergadering. Dit was om te voorkomen dat Unasur dinsdag behandeld zou worden. Maar twee leden waren even weg. Die zijn later gekomen en wij hebben het advies van de commissie kunnen goedkeuren", aldus Misiekaba.

Belangrijk voor Suriname
Ook Bouva bevestigt dat de oppositie de vergadering verlaten had, vóór er gestemd was over het verslag. "De oppositie heeft met drogreden gepoogd de behandeling van de wet Unasur de saboteren. In feite was het een misrekening want de coalitie had quorum en kon het vooronderzoek worden afgehandeld. Suriname heeft alle baat bij de integratie op het Zuid-Amerikaans continent, gezien de potentie op economisch, sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied", benadrukt Bouva.

Santokhi zegt dat hij ervan uitging dat deze kwestie al afgehandeld was toen hij de zaal verliet. Volgens Misiekaba kan het best zijn dat Santokhi door gebrek aan ervaring niet wist dat over het preadvies gestemd moest worden, maar de ervaren parlementariers die de zaal verlieten, wisten dat wel. En zij hebben volgens Misiekaba opzettelijk de vergadering verlaten.

Parlementariër Chandrikapersad Santokhi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May