Expositie: ‘In my mind’s eye’ van Dhiradj Ramsamoedj
11 Nov 2015, 14:53
foto


In Readytex Art Gallery begint vrijdag de solo-expositie In my mind’s eye van beeldend kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj. Een expositie vol kleur en verhaal, intrigerend, mysterieus, kritisch en hier en daar wat spottend, maar bovenal zeer bijzonder. De kijk van een kunstenaar op de wereld om hem heen, zoals hij die ziet in zijn hoofd, in zijn gedachten, …in his mind’s eye.

Dhiradj Ramsamoedj laat zich inspireren door zijn omgeving, door de wereld om hem heen en door uiteenlopende actuele onderwerpen die zich daarbinnen afspelen. De soms zo twijfelachtige moraal en ethiek van de mens op persoonlijk, politiek en maatschappelijk gebied zijn onderwerpen die hem continu bezighouden. Met zijn werk roept hij kritische vragen op, stelt hij omstreden situaties aan de kaak en daagt hij de kijker uit om de diepere betekenis achter zijn raadselachtige beeldtaal te ontdekken.

Kenmerkend in die beeldtaal zijn de mensfiguren met vreemd gevormde hoofden, een bewuste vervorming die refereert naar de - volgens hem - complexe en mysterieuze aard van de mens. Maar waar die vreemde hoofden vroeger geen expressie vertoonden, is nu van de gezichten zo nu en dan wel een emotie af te lezen. Een frons, een glimlach, een grimas. Ramsamoedj geeft in zijn nieuwe werk langzamerhand toch steeds meer een kijkje in de ziel van zijn subjecten. Ze lijken iets menselijker te worden, maar niet helemaal.

In een bont, maar nauwkeurig samengesteld kleurenpalet, soms in olieverf en soms in acryl, kaart Ramsamoedj op het doek onderwerpen aan variërend van corruptie, bedrog, onderdrukking, tot milieuvervuiling en ontbossing, en zelfs de liefde en relaties. Meer dan veertig schilderijen, alle van dezelfde afmeting, maar beeldend zeer divers. Met een thema dat er soms duidelijk van af te lezen is, dat soms wat dieper verborgen ligt, en in weer enkele gevallen open lijkt te zijn voor meerdere interpretaties. Met de schilderijen in In my minds eye krijgt de oplettende kijker een bevoordeelde blik in het brein van Dhiradj Ramsamoedj. En kan hij trachten de gedachten daarin te ontrafelen…. Helemaal zal dat waarschijnlijk niet lukken, maar de discussies die het op gang zal brengen, zullen net als het werk, boeiend zijn.

‘In my mind’s eye’ is te bezichtigen in Readytex Art Gallery aan de Steenbakkerijstraat 30, van vrijdag 13 tot en met zaterdag 21 november, op maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. Extra openingsavonden op vrijdag 13 en zaterdag 14 november van 19:00 – 21:00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May