Het eerste en allerbeste tijdens het Oogstfeest
09 Nov 2015, 20:23
foto
Voorganger Jessy Antari van Wisma Asish zegent de eerste oogst en het allerbeste wat geplant is, tijdens het Oogstfeest. Foto: Ranu Abhelakh


De eerste oogst, het allerbeste wat geplant is of je maandsalaris gevouwen in een enveloppe offeren. “Eén dag geven in het jaar, is naar verhouding niets vergeleken bij wat u het gehele jaar door ontvangt”, zegt voorganger Jessy Antari. Het is even muisstil in de kerk, tot hij de zegenbede vervolgt over het hoe en waarom van het Oogstfeest. Gemeenteleden van de Wisma Asish (Huis van Genade hebben zondag dit feest samen gevierd met familie, buren en vrienden.

Het is een feest van de eerstelingen (eerste oogst), legt Antari uit. “Met de gunstbewijzen naar onze Schepper zeggen wij dank door onze eerste oogst, het allerbeste dat geplant is te offeren.” Binnen de gemeente zijn er personen die aan land- of tuinbouw doen. Zij hebben hun waar als offer meegenomen. Van personen die niet in deze sector zitten, maar wel ergens werkzaam zijn, wordt verwacht dat zij hun eerstelingen omzetten in iets. “Dit kan door met een deel uit je salaris een lekkers te maken, te verkopen en hieruit een Oogstfeestenveloppe te offeren.” De kopers offeren ook, door geld uit te geven aan het product en vermeerderen hiermee de financiële inzet.

Na de dienst haasten de kerkbezoekers zich naar de tuin om groente, fruit, bloemen maar ook veel lekker eten en drank te kopen. De kerkmusici schuiven hun instrumenten wat dichter naar de tuin toe en kinderen race in hun skelters auto’s op de inrit. Het Oogstfeest grijpt terug naar de Bijbel. “De regel om de eerstelingen te offeren, is door de God gegeven om ons mensen te herinneren aan de goede zorg die wij van hem ontvangen.” Het is tevens de herinnering aan de bevrijding van het volk Israël uit de ballingschap, gevangenschap in Babylon. “Een ieder die bezield is met haar of zijn geloofsovertuiging, wil altijd offeren”, geeft de voorganger aan. Hij weidt even uit over de offerandes tijdens elke dienst en de maandelijkse bijdrage door de gemeenteleden.

Wisma Asish is één van de tien gemeenten van de voormalige Indonesische Zending binnen de Evangelische Broedergemeente in Suriname. Vanaf juli houden deze tien gemeenten verspreid het Oogstfeest. Vroeger werd het Oogstfeest gevierd bij de oogst van de eerste gewassen, zoals padie. Door onder andere klimaatverandering - beïnvloed door onszelf - vallen oogsten anders. “Wij willen oogsten wanneer wij willen. Meloenen kun je nu het gehele jaar kopen.” Maar nog het solidariteitsbeginsel en de gedachte van samen dingen doen, maakt ons samen sterk, hebben geleid tot de verspreide viering. Op deze manier kunnen de leden elkaars feest bezoeken en ondersteunen.

Net als bij andere hoogtij vieringen, worden alle buren uit de omgeving uitgenodigd. “Wij denken niet eng en ongeacht hun geloofsovertuiging, betrekken wij hen bij ons feest. Omgekeerd kunnen zij ook zeggen dat zij hebben meegeholpen aan een buurt of kerk activiteit. Dit doet ons beide goed.” De gemeente in Nieuw-Nickerie sluit volgende week met hun viering de Oogstfeestperiode af.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May