Caribisch forum: Gopex wijst op knelpunten landbouwers
09 Nov 2015, 12:37
foto
Kwaliteitsmanager Radjen Bisessar (uiterst links) en directeur Bhiesnoe Gopal van Gopex International NV tijdens hun presentatie in Barbados.


Tuinbouw, die de potentie heeft om vele landen te helpen uit hun financiële crisis, krijgt nog steeds een stiefmoederlijke behandeling op de overheidsbegroting. Daarnaast zien agrariërs zich geconfronteerd met de “moordende rente” voor agrarische projecten.

Het landbouwbedrijf Gopex International NV heeft zijn kennis en ervaringen gedeeld in Barbados tijdens het Caribbean Pacific Agrifood Forum. Het bedrijf dat bekend staat om zijn groenten en fruit, was uitgenodigd om een presentatie te houden over een Succesfull Agri-Business Company .

Radjen Bisessar, kwaliteitsmanager bij het bedrijf, heeft aangegeven dat slechts een klein deel op de begroting wordt vrijgemaakt voor de ontwikkeling van landbouw. De verbazing van de toehoorders was groot, toen hij vertelde over de rentetarieven, 13%, waartegen agrariërs kredieten verkrijgen. Die rentevoet wordt hoger nu het kasreservepercentage is verhoogd. In landen die vertegenwoordigd waren op deze bijeenkomst geldt een leningspercentage van tussen de 3 en 4.

Andere knelpunten waarmee de Surinaamse landbouwers kampen zijn weinig betrokkenheid bij het agrarisch beleid, ontbreken van laboratoriums en andere keuringsinstanties, weinig tot geen onderzoek voor agrarische projecten, exportdaling en het gegeven dat niet de juiste mensen op de juiste plaatsen zitten om agrarische projecten te trekken. Bij de export kampen de landbouwers een groot probleem op de luchthaven Zanderij. “Als bedrijf investeer je zoveel dat je je ‘cool chain’ waarborgt en op Zanderij worden je dozen opengebroken, honden worden erop losgelaten en staan je producten urenlang in de hete buitenlucht,” beschrijft Bisessar. “De hele ‘cool chain’ wordt onderbroken, wat zorgt voor slechte kwaliteit van producten – gele sopropo, bruine oker - bij afnemers in met name Nederland.” De groenten worden vroeg geoogst, gewassen, gesorteerd, in de koeling gedaan, verpakt, koel getransporteerd tot Zanderij. “En dan begint de ellende.”

De voorzitter van het Caribische Farmers Netwerk (Cafan), Norman Grant, heeft de essentie en het bewustzijn van veilig voedsel benadrukt. “Het is iets dat in je lichaam gaat en de status van het grootste rijkdom bepaalt, je gezondheid.” Hij is zeer onder de indruk van de zware investeringen die Gopex met name voor de Global GAP en traceerbaarheid heeft gepleegd. Het bedrijf is één van de weinige in de tuinbouw die de complete keten – van zaad tot bord - in beheer heeft.
Gopex is lid van het Cafan, dat in 2004 is opgericht als een regionaal netwerk van landbouw verenigingen en niet gouvernementele organisaties in het Caribisch Gebied. Het netwerk richt zich op samenwerking, opleiding en informatie-uitwisseling tussen de Caribische boeren, waardoor deze beter kunnen reageren op de belangrijkste uitdagingen voor de agrarische sector in hun regio. Behalve Suriname waren ook aanwezig vertegenwoordigers van Antigua en Barbuda, Barbados, de Bahamas, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Kitts / Nevis; St Lucia, St. Vincent en de Grenadines en Trinidad & Tobago.

Het Caribbean Pacific Agrifood Forum is van 2 tot 7 november gehouden. In zijn totaliteit is gekeken naar hoe een agribusiness aanpak van de plattelandsontwikkeling kan worden aangekweekt in de kleine eilandstaten. In de eerste drie dagen waren er 12 workshops. De twee laatste dagen waren ingeruimd voor een Agribusiness Forum met leerprocessen, zakelijke netwerken en side events over specifieke onderwerpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May