Veranderd betaalsysteem bezorgt SZF grote problemen
09 Nov 2015, 00:01
foto
SZF-directeur Rick Kromodihardjo


Staatsziekenfonds (SZF) heeft nog geen oplossing voor hoe specialisten betaald moeten worden die patiënten in de ziekenhuizen behandelen. De verhoogde ligdagtarieven en voor specialistische behandelingen in poliklinieken zijn de kosten wel betaald. Directeur Rick Kromodihardjo legt Starnieuws uit dat het SZF niet in staat is om de kosten te betalen, die ontstaan zijn nadat het betaalsysteem is gewijzigd. Vroeger betaalde het SZF een tarief dat inclusief de specialisten, geneesmiddelen en operaties was. Door de wijziging van het betaalsysteem, zijn de problemen ontstaan, waar nog geen oplossing voor is.

Nadat de overeenkomst tussen de Staat Suriname en de verzekeringsmaatschappij Self Reliance was gesloten over de ziektekostenverzekering van de 0-16 jarigen en de 60+, is er met de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) een overeenkomst gesloten voor de klinische dienstverlening aan deze groepen. Begin van dit jaar is door de Staat vervolgens besloten om de groep van 17-59 jaar van de on- en minvermogenden ook onder te brengen bij de verzekeringsmaatschappijen inclusief het SZF, legt Kromodihardjo uit. "Het is toen noodzakelijk gebleken om voor de klinische dienstverlening een uniform systeem met daaraan gekoppeld uniforme tarieven af te spreken".

Ander betaalsysteem
De verzekeringsmaatschappijen hanteren een ander betalingssysteem dan het SZF. Kromodihardjo geeft aan wat het verschil is tussen het SZF en de Basiszorg Self Reliance (BZSR). De verzekeringsmaatschappijen hadden een particulier betalingssysteem. Dit houdt in dat tijdens opname alle kosten (geneesmiddelen, specialisten, operaties etc) apart worden betaald (all out systeem). Voor het SZF was er weer een apart betalingssysteem dat sedert 1983 in een Staatsbesluit was vastgelegd, het 'all in arts in' betalingssysteem. Dit houdt in dat in het ligdagtarief alle kosten die met de opname gepaard gaan, daarin zijn verwerkt. De BZSR-overeenkomst is een tussenvorm waarbij het in grote lijnen erop neerkomt dat alle kosten in het ligdagtarief zijn opgenomen behalve de operatie-, de specialisten kosten en kosten van dure geneesmiddelen. Deze kosten moeten dus apart betaald worden.

De Staat was er een voorstander van dat deze overeenkomst als model zou dienen voor de uniforme klinische dienstverlening voor alle verzekeringsmaatschappijen, inclusief het SZF. Kromodihardjo zegt dat het SZF toen reeds duidelijk gemaakt heeft dat het niet kan begroten wat de BZSR-overeenkomst voor het SZF zou betekenen, omdat de detailinformatie per patiënt niet aanwezig was, aangezien een ander systeem gold voor het SZF.

Meerkosten

Volgens berekeningen van de toenmalige vicepresident, zouden de meerkosten van het SZF, SRD 55 miljoen per jaar niet overschrijden. Het gaat om 3% premieverhoging voor verhoogde ligdagtarieven van ziekenhuizen all-out tarief + verhoging van poliklinische tarieven van de specialisten + SRD 19 miljoen voor de all-out declaraties van de ziekenhuizen en klinische declaraties van de specialisten. Aan het SZF werd toegezegd door de regering dat het bedrag zou worden uitgekeerd.

Het SZF heeft samen met de overige verzekeringsmaatschappijen en met de NZR op 16 april 2015 de afspraak gemaakt dat de BZSR-overeenkomst van toepassing is op de klinische dienstverlening van de verzekerden. Er zijn vervolgens toen twee dingen gebeurd, stelt Kromodihardjo.
Het SZF heeft één ziekenhuis gevraagd om de declaraties die betrekking hebben op het SZF op te maken volgens het model van de BZSR-overeenkomst. Het resultaat was dat het SZF additioneel aan dat ziekenhuis voor één maand haast SRD 4,5 miljoen extra moest betalen. "Dat ziekenhuis zou ons dus gemiddeld extra SRD 54 miljoen kosten op jaarbasis. Dit bedrag zou dus uit de SRD 19 miljoen moeten worden gehaald".
Het toegezegde bedrag van SRD 55 miljoen werd bij de behandeling van de begroting teruggebracht naar SRD 11.7 miljoen voor het jaar 2015.

Impasse
"Het is evident dat het SZF in een zodanig spanningsveld is komen te verkeren dat het absoluut niet kan voldoen aan de BZSR-overeenkomst," stelt de directeur.
Het SZF heeft intussen de verhoogde ligdagtarieven uitgekeerd aan de ziekenhuizen. In goed overleg met de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) zijn ook reeds betalingen verricht aan de specialisten voor de poliklinische verrichtingen.

Het SZF is reeds geruime tijd in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, de NZR, de VMS teneinde na te gaan hoe uit deze impasse te geraken. "Het SZF is wel de mening toegedaan dat eenieder vergoed moet worden voor hetgeen hij gepresteerd heeft, echter moet de tegenprestatie haalbaar zijn en in verhouding staan met hetgeen redelijk zou moeten zijn."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May