Suriname kan geld verdienen met animatie
09 Nov 2015, 00:57
foto
Een groep animators met Timothy Fleur (tweede van links) op de foto.


De grote animatiestudio's richten hun pijlen op het Caribisch gebied. Jamaica, Barbados, Trinidad & Tobago verdienen steeds meer aan de miljardenindustrie. Suriname heeft de potentie om ‘meer dan kruimels van de grote koek’ te vangen. Er is genoeg talent, wat nog ontbreekt, zijn het vereiste excellente businessplan en een marketingsstrategie.

De Suriname Animation Network (SAN) heeft op zaterdag een open dag gehouden. In de University Guesthouse is een masterclass z-brush and texturing verzorgd: deelnemers hebben virtueel een kopstuk geboetseerd en van kleur, huid en spieren voorzien. De lessen zijn verzorgd door Timothy Fleur van het internationaal animatiebedrijf Piximondo. Fleur is Surinamer en heeft meegewerkt aan Blockbusters als Thor, Iron Man, Star Wars en top televisie-series als Agents of Shield. Er is een groot aantal talenten uit het Caribisch gebied verbonden aan westerse wereldproducties. Er is nu een beweging op gang gekomen om het thuisfront bewust te maken over deze grootse industrie. “We hebben niet door hoeveel van onze eigen mensen de grote studios helpen aan hun succes” merkt Jason Hoefdraad, de trekker van SAN, op.

De open dag was bedoeld voor het bewustmaken van het Surinaamse volk. “Het gaat hierbij niet alleen om animators en modelers. Dit is een industrie voor schrijvers, verhalenvertellers, choreografen, coders, fotografen, marketeers, het is heel groot.” Hoefdraad merkt op dat nu Hollywood zijn blikken richt op het Caribisch Gebied, Suriname in een unieke positie is gekomen. De filmstudio's zijn constant op zoek naar nieuwe locaties en hechten veel waarde aan traditionele woongebieden, cultuur en folklore. Suriname heeft deze in overvloed. Dit is gebleken op de laatst gehouden Animae Caribe in Trinidad. Suriname is simpelweg opgevallen door een pangi. Richenel Piemoe heeft een poster vervaardigd van een figuur met een pangi om. Voor de bezoekers van het festival was dat een nieuwigheid.

Faciliteiten nodig
“Ik heb geleerd anders te kijken naar onze tradities, naar onze gewoonten en culturen,” deelt Hoefdraad mee. “De filmstudio's hechten er ongelooflijk veel waarde aan. Maar zij zitten met het probleem dat we het nog niet goed kunnen vertalen en verkopen. Wij wonen en leven er keihard middenin. Wat als wij onze eigen verhalen konden vertellen, onze eigen films konden maken en zelf het grote geld gaan verdienen?” Fleur is onder de indruk van het aanwezige talent. “De jongens zijn heel goed en ook gemotiveerd,” merkt Fleur op. “Maar er is ruimte voor verbetering. Dat merk ik ook aan mezelf dus denk nooit dat je je plafond hebt bereikt. Het is ook goed als je jezelf meerdere disciplines aanleert,” geeft hij de deelnemers mee.

In de regio is men hard bezig de eigen mensen bewust te maken. Er zijn al enkele verenigingen opgericht. Aan sommige worden er al miljoenenproducties uitbesteed. Eigen animatieproducties maken is een van de grote doelen, maar dat vereist veel meer discipline, kennis, grote investeringen en aanzienlijk veel tijd. De Caribische verenigingen hebben besloten om onderlinge samenwerkingen aan te gaan. Op sommige eilanden worden er specialistisch opleidingen opgezet. In Jamaica heeft de Wereldbank ruim US$ 5 miljoen geïnvesteerd. Verwacht wordt om in vijf jaar US$ 60 miljoen te verdienen. “Wij willen ook steun van de overheid,” geeft Hoefdraad aan. “We vragen geen geld, wij willen steun in faciliteiten die ons in staat stellen te groeien. Heel belangrijk zijn de wetsproducten die het intellectueel eigendom moeten beschermen. Dat is zeer belangrijk.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May