'Suriname zonder kwik', belooft minister Dodson
08 Nov 2015, 02:43
foto
Deelnemers aan de 'No kwik wandelrally in de Palmentuin. Zij willen dat kwikgebruik wordt stopgezet.


Een paar duizend mensen zijn zaterdagavond op de 'No Kwik wandelrally' afgekomen. Het evenement is het hoogtepunt van de bewustwordingscampagne over de gevolgen van kwik voor het milieu en de mens. De wandeling is in de Palmentuin gestart door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson. De bewindsman gaat zich inzetten voor een ‘Suriname zonder kwik’.

“Ik ben een volle supporter van de campagne,” deelt Dodson mee. “Ik kan u meegeven dat we volledig staan achter het uitbannen van kwikgebruik uit ons milieu. Het ministerie heeft al stappen ondernomen om een inventarisatie te maken van de bronnen van kwikvervuiling. Er komt een analyse van waarom de bestrijding niet is gelukt. We zullen alles op alles zetten om de fouten die in het verleden gemaakt zijn niet meer te maken. We gaan meer doen dan het ondersteunen van dit initiatief dat als doel heeft een ‘Suriname zonder kwik’ te realiseren.” Hoewel de import van kwik verboden is, wordt het metaal door veelal de kleine goudzoekers gebruikt om goud te winnen.

In de palmentuin al werden de supporters van No Kwik beziggehouden met quizzen en opdrachten. Daarna werd in groepen getrokken naar verschillende locaties. In samenwerking met kunstenaars Kim Sontosoemarto, George Struikelblok en Christiaan Jansen zijn verschillende interactieve kunstobjecten ontworpen, die oplichten in het donker en zichtbaar maken waar kwik zich allemaal in bevindt. De kunstobjecten zijn in de Palmentuin, de Nederlandse ambassade, voor de DSB Bank, Fort Zeelandia en Villa Zapakara. Aan elk van deze objecten is een educatieve opdracht gekoppeld geweest.

De trekker van de campagne, Hennah Draaibaar, is meer dan tevreden met de opkomst. “Het gaat erom dat steeds meer mensen bewust gemaakt worden. Er zijn plekken in de stad waar er meer kwikdampen in de lucht zitten dan in het binnenland. We moeten echt alles doen om dit probleem op te lossen” benadrukt ze. “Wij, de Back Lot en de Nederlandse ambassade kunnen niet veel doen. We kunnen alleen de mensen mobiliseren. Als ik kijk naar de opkomst ben ik meer dan tevreden.” De No Kwik campagne telt landelijk ruim 25 duizend supporters.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May