Pengel kiest voor blijvende oplossing ziekenhuizen
04 Nov 2015, 03:47
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. (Foto: Gov.sr)


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid kiest ervoor om de problemen binnen de sector structureel op te lossen. Hij wil niet als een brandweercommandant steeds brandjes blussen. Daarom heeft de bewindsman een overleg gehouden met alle betrokkenen. Ziekenhuisdirecteuren, verzekeringsmaatschappijen, de Zorgraad, de presidentiële commissie, de Vereniging van Medici in Suriname en adviseurs hebben zich gebogen over hoe zaken gezond gemaakt kunnen worden door een structurele aanpak.

Alle partijen hebben de bijeenkomst als nuttig ervaren. Binnen drie weken komt er een vervolgoverleg. Partijen hebben huiswerk meegekregen. Zo is afgesproken dat er een normatief kader moet zijn, waardoor geen twee dingen wordt verstaan als over een onderwerp wordt gesproken. De verzekeraars en de Nationale Ziekenhuisraad zijn nog aan het onderhandelen over tarieven. Deze kwestie zal verder door hen worden afgehandeld.

Pengel merkt op dat diverse partijen betrokken zijn in de ziekenhuissector. Volksgezondheid heeft als onafhankelijke derde de taak partijen die uiteenlopende belangen hebben bij elkaar te brengen, zonder dat de messen geslepen zijn. "Als zaken niet structureel aangepakt worden, zal het ministerie als eindverantwoordelijke steeds moeten inkomen en dat is geen gezonde zaak," merkt de bewindsman op.

De betrokkenen hebben aangegeven dat deze bijeenkomst twee jaar eerder had moeten plaatsvinden. Iedereen zal een bijdrage leveren om uit de crisissituatie waarin de ziekenhuizen zijn beland, te komen. Er moet beleid gemaakt worden, zodat het duidelijk is waar de ziekenhuizen over tien jaar moeten zijn. De ziekenhuizen zullen data produceren, terwijl ook de Zorgraad in de tussentijd bijeenkomt. Door bijvoorbeeld gezamenlijke inkopen te doen, worden de kosten bespaard, benadrukte de bewindsman. Er is een begin gemaakt voor het gezond maken van de sector en iedereen heeft huiswerk meegekregen. Deze maand nog komt er een vervolgoverleg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May