LVV wil Alliance ombouwen tot agrarische stad
29 Oct 2010, 14:00
foto


Het staatsbedrijf Alliance in Commewijne moet verder ontwikkeld worden door een marktgerichte aanpak van de agrarische mogelijkheden. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat bij dit streven de rol van het ministerie als facilitator en bewaker van duurzaam, efficiënt en effectief beleid belangrijk is. Op de plantage is donderdag het nieuw kantoorgebouw feestelijk in gebruikgenomen. Dit meldt LVV in een persbericht.

De bewindsman ziet graag dat het citrusbedrijf meer particuliere initiatiefnemers over de streep trekt om te investeren in de agrarische sector. De ondersteuning vanuit LVV gaat door, “immers als land hebben we er alle baat bij dat het weer een bloeiend bedrijf wordt.”

Grootse plannen
Plantage Alliance is één van de laatste plantages aan de rechteroever van de Surinamerivier. Met een areaal van 2.000 hectare, waarvan 80 in productie is, kan het bedrijf zijn vleugels uitslaan. Bedrijfscoördinator Faizel Kurban ontvouwt het plan. Voor de toerismesector: een museum, een park met zwembad, de herbouw van logeergebouwen en de reparatie/herbouw plantagegebouw. Voor de productie: verjonging van de huidige aanplant en uitbreiding, versterken/vernieuwen machinepark, op kleine schaal melkvee, kippenteelt en de opzet van een verwerkingsunit met koelfaciliteiten. Voor de kampong: verbeteren van de woonsituatie, verbeteren en behoud van de waterkwaliteit en een duidelijke afbakening tussen woon- en productiegebied.

Voorzitter van de raad van commissarissen, Gilly van Holt, is ervan overtuigd dat de regering het streven om Alliance te transformeren van een plantagedorp tot een agrarische stad volledig zal ondersteunen. Ook hij ziet de potentie van de plantage om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de agrarische productie van het land en aan de verdere ontwikkeling van het toerisme. Het welzijn van de plaatselijke arbeidersbevolking en overige bewoners moet daarbij niet worden vergeten.

Rijke geschiedenis
Alliance heeft een rijke landbouw geschiedenis. Het staatbedrijf is opgericht in 1953, waarbij de overheid negen plantages heeft gekocht van de toenmalige eigenaren en heeft samengevoegd tot één. De teelt van suikerriet werd toen vervangen door citrus. Het overgrote deel van het fruit ging naar Nederland. De bloeiende periode kwam abrupt ten einde toen Suriname geen vers fruit meer mocht exporteren door de aanwezigheid van de carambola fruitvlieg.

De slechte tijden waren voor veel bewoners, vooral jongeren, reden om elders een toekomst te zoeken. Vanaf 2003 is structureel gewerkt aan de opleving van het citrusbedrijf. Er is een nieuwe aanmeersteiger gemaakt. De ringdam is met de hulp van het CDFS en Staatsolie grotendeels hersteld, waardoor verdere verzilting van de arealen is gestuit. Met het nieuwe kantoorgebouw is een stap verder gezet naar de nieuwe toekomst van het citrusbedrijf en de plantage. Anno 2010 is er meer werk dan de 33 arbeiders van het bedrijf aankunnen.

Rvc-voorzitter Gilly van Holt, districtscommissaris Humphrey Soekimo en minister Hendrik Setrowidjojo zijn onder de indruk van het modern kantoorgebouw van Alliance. (Foto: LVV-voorlichting)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May