Geen bloemen, maar snoep voor de dode
03 Nov 2015, 13:26
foto
RK-gelovigen en nabestaanden vieren het Allerzielenfeest op de RK-begraafplaats om hun dierbaren overledenen te gedenken. (Foto’s Ranu Abhelakh)


De pinda’s zijn we vergeten, hij hield van pinda’s, zegt Orpheo Srisia, terwijl hij een kaars probeert aan te steken. De koekjes en snoepjes liggen al verspreid op de grafsteen van zijn vader. De rode soft moet nog worden ingeschonken. “Hij hield van lekkers, zoetigheden en heeft altijd gezegd ‘breng na mijn dood, lekkers in plaats van bloemen’.” Samen met Srisia, hebben tientallen nabestaanden maandag tijdens het Allerzielenfeest hun dierbare overleden herdacht.

Op Allerzielen, een typisch katholieke viering, bezoeken RK-gelovigen kerkhoven om personen te gedenken, die hen zijn voorgegaan in de dood. Op de RK-begraafplaats aan de Schietbaanweg, is het de hele dag een komen en gaan van mensen. De een met tuingereedschap en schoonmaakmiddelen om de omgeving rond en het graf op te frissen. De andere met bloemen en kaarsen. Nog voor de zon ondergaat leidt pater Martin Noordermeer een dienst, een eucharistieviering in de aula van de RK-begraafplaats. Hij geeft aan samen te bidden voor overleden familie, vrienden of onbekenden doden, die recentelijk, een tijd terug of 100 jaar geleden als eerste ter plekke zijn begraven. “Eens hebt Gij, hen de genade van het doopsel gegeven, schenk hen nu de volheid van uw goddelijke vreugde in de hemel, vragen wij door Christus onze Heer.”

Het lichaam en de ziel
RK-gelovigen gaan er vanuit dat de mens uit een lichaam en een ziel bestaan, die na de dood van elkaar scheiden. Het lichaam gaat naar een andere bestemming, terwijl de ziel of naar de hemel, het vagevuur of de hel gaat. Al zingend loopt de pater na de dienst de aula uit, richting het kerkhof om de graven te besprenkelen met wijwater. Hierna lopen de aanwezigen naar het graf van hun dierbaren. Terwijl de zon ondergaat, gaan personen de uitdaging aan met een hele sterke wind om hun kaarsen en theelichtjes aan te steken.

Soleil en Eunice Berghout proberen het om en om en geven niet op tot dat ook de derde kaars brandt. Voor beide is het de eerste keer dat zij op Allerzielen hier staan. Soleil’s vader is vorig jaar overleden. “Ik wist niet wat ik moest verwachten van de dag. Ik heb tijdens de dienst een speciaal gebed voor hem opgezegd en ik denk heel erg aan hem", zegt Soleil. Haar grootmoeder heeft het even moeilijk, “hij was mijn enige zoon. Ik sta hier met gemengde gevoelens. Blij dat hij bij God is, maar weg bij ons. Gods wegen zijn soms moeilijk. Maar wij moeten doorgaan willen wij tot hem komen.”

Eindbestemming
De viering van Allerzielen is bedoeld voor de zielen die in het vagevuur zijn. Zij moeten nog een zuiveringsproces van hun onvolkomenheden ondergaan. Door te bidden, ondersteunen de levenden dit louteringsproces van de overledenen. Met als doel dat zij hun eindbestemming bereiken: een eeuwigheid leven in de hemel bij God.

Zondag hebben Katholieke kerken tijdens hun dienst met opgewekte liederen de Allerheiligen herdacht. Alle bekende en onbekende personen al dan niet heilig verklaard, zijn vereerd. In verschillende landen zijn Allerheiligen en Allerzielen, nationale vrije dagen, zoals in Mexico ‘Dia de los Muertos’ en worden ze uitbundig gevierd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May