Peneux: Op korte termijn nieuw universiteitsbestuur
03 Nov 2015, 00:00
foto
Minister Robert Peneux bij de opening van het collegejaar van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft maandagavond bij de 47ste Dies Natalis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname aangekondigd dat er binnenkort een nieuw bestuur komt. Dat bestuur moet regelmatig verantwoording afleggen aan hem. De bewindsman zei dat hij op zijn beurt verantwoording verschuldigd is aan De Nationale Assemblee. Het geld van het land wordt gebruikt om de universiteit in stand te houden.

Bij de opening van het collegejaar in de Congreshal, waar veel stoelen leeg waren, verontschuldigde Peneux president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin. Hij merkte op dat het staatshoofd onderwijs tot een van de prioriteiten heeft gemaakt, ondanks de precaire financiële situatie waarin het land verkeert. Er moeten volgens de bewindsman wel keuzen worden gemaakt. De voorzitter van het universiteitsbestuur, Ryan Sidin, zei dat wetenschappelijke onderzoeken geld kosten, maar ze moeten wel gedaan worden.

Peneux benadrukte dat de financiële middelen verantwoord uitgegeven moeten worden. Het nieuwe bestuur moet de gehele universiteit naar een hoger niveau tillen. De belangen van docenten, studenten en de samenleving moeten gediend worden. Er dienen maatschappelijk relevante onderzoeken plaats te vinden. Alle instituten op de universiteit en 'derde geldstromen' moeten worden geëvalueerd. De minister benadrukte dat transparantie nodig is.

Sidin legde uit dat 70% van de subsidie die de Staat geeft besteed wordt aan uitbetalen van lonen. Voor 2016 is ruim SRD 46 miljoen begroot voor de hoogste onderwijsinstelling. Peneux merkte op dat wetenschappelijk onderzoek nodig is en het verder professionaliseren van docenten. Het bestuur moet sterke partners in het buitenland zoeken. Taal moet geen barrière zijn, zei de bewindsman. Hij haalde aan dat er vertalers zijn die bijvoorbeeld uit het Frans kunnen vertalen. De sterke kanten van de universiteit zullen verder uitgebouwd worden om de hoogste onderwijsinstelling beter te doen functioneren. Barrières moeten verdwijnen en arme studenten moeten ook toegang krijgen tot de universiteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May