Jim Hok unaniem herkozen als voorzitter van PALU
02 Nov 2015, 19:42
foto
PALU-voorzitter Jim Hok


Jim Hok is door het 6e congres van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) afgelopen weekend unaniem herkozen tot voorzitter. Hij zal samen met het centraal kader en het uitvoerend comité, het beleid van de partij uitzetten. Het congres is het hoogste orgaan van de PALU en komt statutair om de drie jaar bijeen.

Op het congres is allereerst een diepgaande analyse gemaakt van de politieke condities die hebben gegolden vanaf de periode waarin de PALU regeerverantwoordelijkheid heeft gedragen op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen tot heden. In deze periode werd de PALU in De Nationale Assemblee vertegenwoordigd door Anton Paal en Henk Ramnandanlal. Het congres was zeer kritisch in de beoordeling van de eigen organisatie. Zo was de constatering dat vele structuren in de districten zijn komen weg te vallen. Terwijl daar waar de structuren wel aanwezig zijn, het functioneren niet naar behoren is geweest. Het congres heeft een aantal besluiten genomen dat zowel voor de partij als voor de samenleving als geheel van belang zullen zijn, deelt de politieke organisatie mee.

Vastgesteld is dat alle partijstructuren, helemaal van de grond af opnieuw zullen moeten worden opgebouwd. Daarbij zullen kaderwerving, politieke scholing en politieke vorming tot de belangrijkste groep van activiteiten kunnen worden gerekend. Het feit dat de performance van de PALU in de afgelopen regeerperiode, zowel in DNA als in de regering, vrij algemeen als zeer positief wordt beschouwd, zal de uitvoering van dit programmapunt zeker gunstig beïnvloeden. Het congres gaf verder als instructie mee dat het kader zijn kennis en ervaring veel intensiever beschikbaar zal moeten stellen voor maatschappelijke organisaties. Om de vele programmapunten gerichter te kunnen uitvoeren is het bestuur ook uitgebreid en bestaat nu uit twaalf leden.

Er is tijdens dit kongres ook een nieuw centraal kader gekozen dat uit 43 kaderleden bestaat. Het centraal kader is in de periode tussen de congressen het hoogste orgaan van de partij en wordt ook steeds opnieuw gekozen. Een ander belangrijk hoogtepunt was de toelating tot kaderlid van 33 aspirant-kaderleden. Hok herinnerde eraan dat het niet moeilijk is om als partij te groeien in een tijd wanneer je regeerverantwoordelijkheid draagt. Maar om een dergelijke aantal leden tot kaderlid te mogen promoveren in een periode waarin je buiten de regering zit, is ronduit hartverwarmend en houdt een grote belofte in voor de toekomst. Kaderleden onderscheiden zich daarin van gewone leden, omdat zij te kennen hebben gegeven om verantwoordelijkheid binnen en namens de partij de dragen.

Het congres is, ondanks de zware zelfkritiek, in eensgezindheid en politiek zeer gemotiveerd uiteen gegaan, meldt de PALU. Enkele oud-bestuursleden zoals de ex-voorzitter Iwan Krolis en de ex-secretaris voor Internationale Betrekkingen, Rudi Schillevoort, die op een bepaald moment te gast waren op dit congres, spraken eveneens hun waardering uit voor de spirit die ze onder de congresgangers mochten waarnemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May