LISP II levert 120 huizen op in het binnenland
02 Nov 2015, 22:12
foto
Enkele van de woningen gebouwd via LISP in diverse dorpen in het binnenland.


(Aangeboden)

De Stichting Low Income Shelter Program (LISP) (2002) stelt zich ten doel onder andere een bijdrage te leveren aan de armoedebestrijding in Suriname door haar doelgroep (laag en laag-midden inkomens) te stimuleren tot zelfbouw (nieuwbouw) en het in goede staat houden van reeds bestaande woningen (renovatie/uitbreiding).

Niet alleen het kustgebied en de randgebieden rond Paramaribo behoren tot het werkgebied van de Stichting LISP, maar ook het uitgestrekte binnenland is een belangrijk werkgebied. Dit uitgestrekte binnenland vroeg een andere benadering bij de vaststelling van de doelgroep die het LISP II programma wenst te bereiken. Deze specifieke benadering is gelegen in het feit dat onze binnenlandbewoners andere leef- en cultuur gewoonten onderhouden.

Socio-economisch onderzoek
Met dit in gedachten heeft de implementatie van het LISP II in het binnenland een lange voorbereidingstijd gehad bij de stichting LISP. De werkwijze die gehanteerd werd, was er een van participatie van de belanghebbenden. Dit socio-economisch onderzoek werd verricht om inzicht te verkrijgen in inkomensgroepen, woningbehoefte, woonwensen, aanwezige bouwmaterialen, aanwezige bouwvakkers. En het belangrijkste bij dit onderzoek: de bereidheid van de binnenlandbewoners hun eigen inzet te plegen bij de realisering van een eventuele woning mochten ze zelf in aanmerking komen.

Een strategische samenwerking werd aangegaan met de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) om onder andere de dorpen te identificeren en dit socio-economische onderzoek te verrichten. Het niet up-to-date aanwezig zijn van gegevens zoals economische leefomstandigheden, middelen van bestaan en sociale leefwijzen zoals gezinssamenstellingen noopten de stichting tot dit onderzoek.

Workshops
Een 'participatorisch' proces volgde na het socio-economische onderzoek en tijdens dit proces welke in werksessies werd gehouden konden de deelnemers hun eigen ‘low-income’ woning ontwerpen. Een modelwoning werd dus in deze fase ontworpen en het belangrijke wat hierna volgde is de vaststelling van het budget en de eigen bijdrage. De eigen bijdrage is hier niet zozeer een factor in geld; de eigen bijdrage houdt onder andere in arbeid, verzamelen van lokale bouwmaterialen of transport. Dit geheel van ontwerpen en begroten van de woningen werd in opdracht van stichting LISP begeleid door een team van een Surinaamse community deskundige en Surinaamse architecte. De deelname van de lokale bevolking is erg belangrijk.

Uitvoering en supervisie
Er is eerst een pilotfase voor het opzetten van één woning geweest voordat tot de bouw van meerdere kon worden overgegaan. De pilotdorpen waren Matta, Ricanau Mofo, Section en Pikin Pada. Leerrijke ervaringen zijn opgedaan om tot een gedegen voorbereiding van de bouw van nog eens 9 woningen te kunnen overgaan (de bepaling van bouwlocatie, aankoop en transport van materialen met alle logistiek erom heen, werven van bouwvakkers en toezichthouders, de onderlinge samenwerking van alle actoren en toezicht).
Reeds tijdens de bouw van de pilotwoningen kon per gebied worden vastgesteld wat anders moest in een bepaald gebied.

De namen van de dorpen waar het LISP II programma is uitgevoerd: Section, Ricanau Mofo, Pikin Pada, Matta, Pikin Slee, Djanka Kondre, Apoera, Washabo, Drie tabiki, Poeketie, Kambalowa en Cabendadorp. Elk dorp 10 nieuwe woningen dus totaal 120 woningen. De subsidie bedroeg SRD 26.000 uit de IDB lening en de eigen bijdrage varieerde tussen de 25 en 40% daarvan in welke vorm dan ook.
Er is dankbaar gebruik gemaakt van de expertise die de Inter-American Development Bank (IDB) op dit gebied ter beschikking heeft en die van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Naast het binnenland zijn onder het LISP II, dat in december 2015 wordt afgesloten, de volgende successen geboekt: In Paramaribo en de kustgebieden 3700 subsidies tbv renovaties en uitbreidingen, 118 subsidies tbv nieuwbouw.
De vraag naar meer subsidies door de doelgroep is nog steeds aanwezig en de behoefte van voortzetting is evident. Het ministerie van Sociale zaken en Volkshuisvesting (Welzijn) staat positief bij een voortzetting en gezien de huidige financiële situatie moet er nog naar mogelijkheden worden gekeken.

Stichting LISP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May