Switi Rauw verandert schoolterrein in expositieruimte
02 Nov 2015, 01:54
foto
Een indruk van de schilderingen op de muren van de J.E. Dennertschool.


De J.E. Dennertschool aan de Achillestraat was in het weekend de plek waar artiesten zich uitleefden met streetart. Op die locatie vond het Switi Rauw streetfest 2015 plaats. Het plan was om een grote muur te verfraaien en grafittimapping te doen. Uiteindelijk zijn er zeven muren voorzien van schilderingen en duurde de grafittimapping bijkans twee uren. Behalve de leerlingen van de school kunnen ook voorbijgangers de werken bewonderen.

Elk werk heeft weer een andere betekenis en stijl. Er is gekozen voor het thema 'Samenwerken' oftewel 'collaborate'. Vernon Simons, Joey Roberts, Ernesto Saldi, Shellyan Fraser, Omar Kasijo, Anunciata Goudzand en Fabian de Randamie hebben samen met Felipe Pantone uit Spanje de werken in het weekend neergezet. Rebecca Smit afkomstig uit London was verantwoordelijk voor de grafittimapping en Selina Miles uit Australië heeft het geheel vastgelegd. Het filmpje zal worden verspreid via het internet en diverse streetart forums. De leerlingen van de school en enkele vrijwilligers hebben ook geholpen om het geheel op tijd af te ronden.

Het mooie van het project dit jaar was de mogelijkheid van de Surinaamse artiesten om met Pantone te praten en in discussie te gaan over streetart. Waar in het verleden elk land zijn specifieke en nadrukkelijke stijl had, zijn stijlen door internet steeds meer gaan overlappen. De 'fushion' zorgt voor de ontwikkeling van streetart tot een wereldkunst. De muren van Suriname lenen zich daarbij nog steeds voor verfraaiing.

Het evenement was vergeleken met vorig jaar kleiner in opzet, maar had meer diepgang. De buitenlandse artiesten hebben hun sporen letterlijk achtergelaten in Suriname en de Surinaamse artiesten de bevestiging gegeven dat zij niet onderdoen voor die van het buitenland. Ook is er bewondering geuit voor het feit dat de Surinaamse artiesten overwegend met acryl waterverf van Historex werken in plaats van spuitbussen. Dit is milieuvriendelijker en ook gezonder. Voor Switi Rauw is het belangrijk om personen die streetart doen te blijven motiveren en inspireren. Behalve dat deze kunstvorm een publiek snel bereikt, biedt het daarnaast kunstenaars de mogelijkheid zich te profileren.

Switi Rauw is een project van Kevin Headley en Hedy Tjin met als hoofddoel stadsverfraaiing met kunst in gang te zetten. Door middel van legale ’streetart’ worden verwaarloosde muren en of plekken langs de weg, beschilderd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May