SWM wil US$260 miljoen investeren tot 2024
01 Nov 2015, 14:08
foto
SWM-onderdirecteur Operations, Alwin Linger, legt uit waarin en waarom het waterbedrijf moet investeren. (Foto: Raoul Lith)


De snel stijgende vraag naar goed drinkwater genoodzaakt de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) om investeringen in haar netwerk te plegen. In 2011 is het Suriname Water Supply Masterplan opgesteld met daarin de noodzakelijk investeringen om de waterbehoefte tot 2014 te dekken. Het kostenplaatje is US$ 260 miljoen.

“We hebben uitgerekend dat we in 2024 in de omgeving Paramaribo - Wanica, zeker 90.000 kubieke meter per uur aan water nodig zullen hebben,” vertelt onderdirecteur Operations van de SWM, Alwin Linger. Het gaat bijna om een verdubbeling van het huidige 52.000 kubieke meter per uur dat het bedrijf produceert.

Linger benadrukt dat het belangrijk is dat ook de ‘Non Revenue Water’ (NRW) - water dat verloren gaat - omlaag moet omdat het weinig zin heeft als een groot deel van de waterproductie verdwijnt. De grootste NRW, waar het water verloopt, is volgens Linger vooral rondom de watermeters. Er zijn of geen watermeters, watermeters die niet registreren of verouderde meters die verstopt zijn. Het waterbedrijf wil geografisch scherper in beeld krijgen waar dit gebeurd. Hij is bezig een afgebakend gebied in te richten van waar je kan kijken wat erin gaat, wat eruit gaat en waar het naartoe gaat.

Behalve het vergroten van de productiecapaciteit zal ook het netwerk worden verbeterd. Linger vertelt dat de helft van het begrote bedrag voor netwerkverbeteringen is en de andere helft bedoeld is om de productiecapaciteit over de hele kustvlakte te realiseren. SWM heeft Wanica en delen van Saramacca al overgenomen en moet nu de andere gebieden zoals Commewijne op haar netwerk verbinden. De condities om dit district over te nemen, moeten nog met het minister van Natuurlijke Hulpbronnen worden besproken. Ook een deel van het district Nickerie is al gedaan.” Een pluspunt is dat er al een verbinding is tussen de SWM-Centrale en de Van Hattemweg waar er nog het dubbele van de capaciteit door heen kan. Linger is blij dat die investering al is gedaan.

Kwaliteit en tariefaanpassingen
Onderdirecteur Linger zegt dat hij ten volle begrijpt dat de mensen zeggen dat de tarieven omhoog gaan en zij dus eigenlijk morgen al de resultaten willen zien. Hij legt uit dat dit echter gefaseerd zal moeten gebeuren. “Tariefaanpassingen betekenen dat we ruimer komen te zitten, maar de overheid is nog steeds nodig omdat die in de positie zit om zachtere leningen te krijgen.” Het wordt mogelijk om goedkoper uit te komen zodat je meer met je geld kan doen. Het geeft ons de gelegenheid om op eigen benen te staan, maar aan de ene kant schept het ook verplichtingen, voegt hij eraan toe. “ Er moet nog veel meer gebeuren.”

In het noorden van de kustvlakte zoals op Blauwgrond en Tourtonne, kampt de SWM al met kwaliteitsverschil van het water. Behalve in het verschil in kwaliteit is het water zoutig door verzilting. De zoutwatergrens schuift steeds verder naar binnen op. Ook in Commewijne en Nickerie doet dit probleem zich voor. Het zijn natuurlijke ontwikkelingen als gevolg van de grondwaterwering. In het Republiek gebied wordt het grondwater aangevuld, maar in Paramaribo niet. Water vanuit de van Hattemweg wordt gemengd met dat op het William Kraanplein, zodat het toch nog zoet wordt. Ook in Nieuw Nickerie wordt het water steeds zouter. Het is volgens de SWM-functionaris belangrijk om aan de kwaliteit van het drinkwater te werken.

260 miljoen
De investering van US$ 260 miljoen die nodig is voor de verbeteringen van productie en distributie faciliteiten zal voornamelijk komen uit leningen. Maar ook uit de kostprijs van de watertarieven die midden september 2016 op de volledige 100% zal zitten, zal worden geput. In de tarieven zitten behalve de operationele kosten ook de investeringen. “Je beschikt met de leningen over een kortere periode over meer geld om sneller investeringen te kunnen uitvoeren,” legt Linger uit. Het bedrijf heeft nu twee projecten in uitvoering van rond de US$ 30 miljoen.

In 2016 zal ook de bouw van een nieuw station in Moengo starten waar water vanuit de Cotticarivier zal worden gezuiverd voor Moengo en Wonoredjo. Hier wonen ongeveer 10.000 mensen die zullen worden voorzien van water. Er wordt ook gekeken naar de dorpen langs de Cottica, of die ook aangesloten kunnen worden aangezien de 200 kubieke meter per uur voldoende is. Er is hiervoor nog geen financiering. In Nickerie is ook een nieuw station gepland voor het voorzieningsgebied Nickerie Oost, West en Nieuw-Nickerie.


Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May