Roep bescherming en waardering competitieve sporters
30 Oct 2015, 22:02
foto


Casus: Miguel Cronie

Miguel Cronie ken ik pas enkele maanden. Vanuit het voetbalnieuws ken ik hem al een poos, ongetwijfeld een voetballer van topklasse. Sinds ik echter nauw betrokken ben bij het voetbalgebeuren binnen de Surinaamse Voetbalbond (SVB) als medische ondersteuner heb ik hem beter leren kennen. Dit artikel schrijf ik op eigen initiatief en is niet afkomstig van de SVB, en ik doe het vanwege sympathie voor Miguel.

Miguel Cronie, een voetballer in hart en nieren, een ware Surinaamse voetballer, liep gedurende de vriendschappelijke wedstrijd tussen Suriname en Guyana eerder dit jaar een ernstige sportblessure (kuitbeenfractuur) op, waarbij een operatieve ingreep onvermijdelijk was. Tijdens deze ingreep was het noodzakelijk een deel van zijn kuitbeen te verwijderen ter voorkoming van verdere complicaties. Het was een enorme aderlating voor de selectie en natuurlijk was het een zware slag voor Miguel. Elke voetballer weet dat herstel van een blessure van dit kaliber heel moeilijk is en lang duurt, vooral als zich complicaties voordoen. Het laatste overkwam Miguel en de problemen begonnen op dat punt. Hij heeft inmiddels zijn vierde operatie gehad in zijn revalidatieproces, gericht op herstel van onder andere stand en functie van het been.

Uit mijn correspondentie met de medische specialisten die hem hebben behandeld, blijkt dat hier tot het uiterste gegaan is om Miguel te verhelpen van zijn blessure. De revalidatie ging niet al te makkelijk vanwege de aard van de blessure. De toekomst van deze Surinaamse sportheld ziet er niet rooskleurig uit vanwege de aard van de blessure. Ik moet wel zeggen dat, volgens rapportage van de SVB, vanuit de voetbalbond alles is gedaan om de behandeling van Miguel te garanderen. Ook heeft de medische staf van de SVB, o.a. de fysiotherapeuten en artsen, Miguel op regelmatige basis begeleid.

Miguel is erg van streek door dit incident. Hij is een jongen met een sterke wil, altijd vrolijk en ondanks zijn niet al te goede prognose blijft hij erg optimistisch. Het voetballen, dat een enorm belangrijk deel was van zijn dagelijkse bezigheden, is abrupt komen weg te vallen, waardoor de frustratie en stress alsmaar is gaan toenemen. Hij moest plots andere bezigheden gaan creëren voor de opengevallen tijd. In de afgelopen dagen hebben wij mogen vernemen van Miguel en enkele organisaties dat zij hem voor verdere behandeling wensen te sturen naar het buitenland. Op zich geen slecht idee; de Surinaamse specialisten hebben hun medewerking ook toegezegd. Om het tot dat punt te brengen, moet echter ervoor worden gezorgd dat Miguel optimaal wordt gescreend en in een revalidatieteam terecht komt. Het team moet ervan overtuigd zijn dat wij hier uitgekeken zijn met behandelopties en dat een vervolgbehandeling wel degelijke verbetering zou brengen voor Miguel. Ik zal mij persoonlijk, met de medische staf van de SVB en de behandelende specialisten, inzetten om dit proces van de grond te krijgen. Miguel is hiervan op de hoogte.

In dit kader wens ik Miguel zeker te ondersteunen in hetgeen hij aanhaalt dat alle sporters op competitief niveau op zijn minst een ziekte- en of ongevallenverzekering moeten hebben. Het is dus een dringende aanbeveling dat de nationale bonden, clubs, het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken en alle organisaties rondom het sportgebeuren, in overleg met elkaar en de verzekeraars een op maat gemaakt verzekeringspakket aanbieden en waarbij het wettelijk verplicht gesteld wordt dat competitieve sporters verzekerd zijn tegen ongevallen gedurende beoefening van de sport.

Ook heb ik sedert mijn betrokkenheid bij de SVB het belang van een sport-medische keuring aangegeven. Deze keuring is erg belangrijk om ten eerste de sporter te beschermen en een keuring kan diverse behandelbare condities aan het licht brengen, zodat de sporter optimaal in goede conditie gebracht kan worden.
Tevens dient bekeken te worden vanuit het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken om op een structurele manier in de begroting van het ministerie een fonds op te zetten, waarbij in dergelijke situaties een beroep gedaan kan worden op het fonds om extra onkosten te dekken.

Het moment nadert waar wij allen moeten begrijpen en inzien dat sporters, die zich inzetten voor het behoud van de trots van de natie, beter gewaardeerd en beschermd moeten worden.

Amar Ramadhin
Huisarts/medische staf SVB
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May