Diverse Assembleeleden willen intrekking mou met Alcoa
30 Oct 2015, 00:54
foto


De intentieverklaring die de Staat Suriname en de Amerikaanse multinational Alcoa hebben getekend, moet worden ingetrokken. Dit vinden diverse Assembleeleden. Zij vinden dat de intentieverklaring niet in het belang is van Suriname. In de memorandum of understanding (mou) is de mogelijkheid tot intrekking ook opgenomen. De Nationale Assemblee wil in een geheime vergadering met de regering van gedachten wisselen over de mou met Suralco, de afvloeiing van werknemers en herstel van de milieuschade.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt aan Starnieuws dat de intentieverklaring bijzonder nadelig is voor Suriname. "Er is volgens mededelingen van de presidentiële onderhandelingscommissie, bijkans een miljoen US dollar betaald aan internationale juristen, gevestigd in Parijs, om de onderhandelingen juridisch te begeleiden," onthult Gajadien tegenover Starnieuws.

Gajadien vindt dat de intentieverklaring die getekend is, de Brokopondo-overeenkomst die een wettelijke basis heeft, terzijde kan schuiven. Volgens de volksvertegenwoordiger zijn er veel juridische en technische fouten aan de mou die getekend is. Namens Suriname hebben president Desi Bouterse en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hun handtekening geplaatst onder de intentieverklaring.

"Niet alleen het land in zijn algemeenheid, maar ook de werknemers van Suralco worden gedupeerd door de intentieverklaring. Eigenlijk worden de werknemers hiermee in de steek gelaten," stelt Gajadien. Hij vindt dat de intentieverklaring geen stand kan houden en in strijd is met de wet. Op grond hiervan moet deze worden ingetrokken. Gajadien stelt dat na de besloten vergadering waarin gevoelige informatie zal worden verstrekt, in het openbaar gedebatteerd moet worden over de intentieverklaring, de Afobakakrachtcentrale en de toekomst van de bauxietindustrie.

U kunt de intentieverklaring hier downloaden.
pdf-icon.gif Intentieverklaring_Suriname-Alcoa.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May