ICT in Education voor verantwoorde toepassing technologie
29 Oct 2015, 19:02
foto
Hoogleraar Bhoendradatt Tewarie verzorgt openingscollege ICT in Education. (Foto: MinOWC)


De opleiding ICT in Education is woensdagavond opgestart. Het openingscollege is verricht door professor Bhoendradatt Tewarie, voormalig minister van Onderwijs en Duurzame Ontwikkeling Trinidad. Deze moet de leerkrachten de verantwoorde manier aanleren om de juiste technologie toe te passen.

Deze opleiding is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en The International Institute for Education for Development (IIED). De opstart van de ICT in Education opleiding is een goede stap geweest van Suriname, zei Tewarie. De ontwikkelingen in de wereld, vooral de technologie, vragen dat leerkrachten probleemoplossend worden. “Als leerkrachten niet probleemoplossend zelf zijn, hoe gaan ze die vaardigheden overdragen aan leerlingen? Suriname heeft het dus goed om met de leerkrachten te beginnen,” gaf de de hoogleraar aan.

Minister Robert Peneux zei dat ICT nu meer dan het gebruiken van een computer in de klas is. Kinderen zouden vroeg moeten ontdekken hoe zij via ICT antwoorden op hun vragen kunnen ontdekken. “Ze moeten leren hoe onderzoek te doen en in groepsverband problemen te analyseren en op te lossen. Als de samenleving niet in hokjes werkt, kunnen de leerlingen dat op school dus ook niet.” Deze vaardigheden vallen onder de noemer 21st century skills, die nu nodig om te kunnen functioneren in samenleving, zegt het MinOWC in een persbericht.

Tewarie stelt voor dat ook de STEAM education wordt overgenomen. Hierbij krijgt Kunst een centrale plaats in het onderwijssysteem, naast de wetenschappelijke vakken Science, Technology, Engineering en Wiskunde. “Allen zijn nodig om problemen op te lossen, zo ook het bij elkaar brengen van mensen van verschillende ontwikkelingsniveau.” Vicepresident Ashwin Adhin waarschuwt wel dat niet elke vorm van technologie op kinderen losgelaten kan worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May