Latijns-Amerika en Caribisch Gebied verbeteren ondernemersklimaat
28 Oct 2015, 12:19
foto


In de afgelopen vijf jaren hebben Costa Rica, Jamaica en Mexico grote stappen gedaan om het ondernemersklimaat in hun land te verbeteren. In het jongste jaarverslag van de Wereldbank group ‘Doing Business 2016’ staat Costa Rica aan kop van landen die de grootste hervormingen daartoe hebben uitgevoerd.

Suriname is twee punten gedaald op wereldranglijst van ‘Doing Business’ ofschoon het land wordt geprezen om invoering van het Asycuda-systeem. Costa Rica heeft ten minste drie hervormingen doorgevoerd en schuift daarmee hoger op de ranglijst. Het is de tweede opeenvolgende jaar dat het land hervormingen doorvoert op het gebied van het betalen van belastingen, het verkrijgen van elektriciteit en kredietverlening. Een ondernemer in Costa Rica wordt nu binnen 45 dagen aangesloten op het elektriciteitsnet en dat is korter dan in Zweden het geval is. De wachttijd voor deze voorziening is met 10 dagen afgenomen in Costa Rica.

Verschillende economieën in de regio hebben de procedures voor grensoverschrijdende handel in het afgelopen jaar gedigitaliseerd. Suriname heeft een geautomatiseerd systeem ingevoerd dat de elektronische indiening van douaneaangiften en de bewijsstukken voor de uitvoer en de invoer mogelijk maakt. Brazilië, Guatemala en de Bahama's hebben ook verbeterde systemen geïntroduceerd waarmee elektronische indiening en verwerking van de handelsdocumenten voor export, import of beide.

Jamaica zit ook in de mondiale top 10 van verbeteraars. Het land heeft een regionaal gemiddelde van vier hervormingen doorgevoerd. Om een onderneming te starten in Jamaica is drie dagen nodig, twaalf dagen minder dan voorheen. Mexico, de best gerangschikte economie van de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio, heeft zijn positie op de ranglijst verbeterd en staat nu op plaats 38 van de 189 landen.

“Hoewel het tempo van de hervormingen is vertraagd in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, worden nog steeds vorderingen gemaakt,” zegt Rita Ramalho, manager van het Doing Business project. “In 2004 hadden slechts acht economieën hervormingen doorgevoerd in vergelijking met 15 in het afgelopen jaar.” Ze wijst op de goede voorbeelden in de regio. “Mexico, bijvoorbeeld, is één van 's werelds top vijf economieën in het verkrijgen van krediet, dankzij een kredietbureau dat de gehele bevolking dekt en alle belangrijke relevante informatie verzamelt om de kredietwaardigheid beoordelen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May