Rosebel krijgt vakbond niet met zich mee bij ontslag
28 Oct 2015, 10:46
foto
De werknemers van Rosebel Gold Mines hadden op 8 oktober het werk neergelegd uit onvrede met de inkrimping van personeel.


Rosebel Gold Mines NV (RGM) heeft SRD 12 miljoen uitgetrokken voor het sociaal plan voor de werknemers die worden afgevloeid. Het bedrijf zal zijn personeelsbestand knippen met 10%. Voor de 165 arbeiders die zullen worden bedankt is er met de vakbond geen overeenstemming bereikt. De RGM-directie gaat nu zelf individueel met de te bedanken werknemers praten.

De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) die wordt geleid door Lloyd Read, heeft steeds aangegeven dat hij geen voorstander is van gedwongen ontslagen. Desalniettemin hebben vakbond en RGM-directie met elkaar om de tafel gezeten om een oplossing in deze kwestie te vinden. Aanvankelijk had RGM SRD 9,7 miljoen gereserveerd voor het sociaal plan, maar na gesprekken met de bond is dit bedrag opgetrokken naar SRD 12 miljoen.

Het sociaal plan voorziet in een ontslagvergoeding op basis van onder andere leeftijd en aantal dienstjaren. Kerstbonus, vakantiegeld en kinderbijslag tot 31 oktober 2015 zijn proportioneel meegenomen in het plan. De te bedanken werknemers krijgen hun basissalaris twee maanden doorbetaald tot 15 december 2015. Voor degenen die aanspraak maken op ziektekostenverzekering loopt deze nog zes maanden door tot 30 april 2016. Het werknemers- en werkgeversdeel van het Assuria spaarplan zal het bedrijf tot en met 15 december voor deze groep werknemers storten.

Nu er geen overeenstemming over de inkrimping is bereikt met de vakbond, gaat de RGM-directie over tot individuele gesprekken met de werknemers die op de lijst van afvloeiing voorkomen. Werknemers die het ontslagaanbod van de directie in eerste instantie accepteren, krijgen een eenmalige vergoeding van SRD 10.000. In een persbericht zegt RGM dat hij de gang naar de Ontslagcommissie zal inzetten als deze procedure met de werknemers niet slaagt.

De redenen die het bedrijf voor inkrimping van personeel heeft aangegeven zijn bedrijfseconomische overwegingen om de continuïteit van de onderneming te garanderen. Scherpe daling van de internationale goudprijs, hogere productiekosten en een lagere goudproductie zouden doorslaggevend zijn voor het afvloeien van personeel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May