Regering betaalt aanvullende suppletie ziekenhuizen
28 Oct 2015, 03:58
foto
Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad.


De regering zal de aanvullende suppletie voor de ligdagtarieven aan de ziekenhuizen ter beschikking stellen. Dit heeft de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) vernomen van directeur Rick Kromodihardjo van het Staatsziekenfonds (SZF). "De suppleties zullen zijn gebaseerd op het verschil tussen het huidige ligdagtarief en het oude tarief dat SZF heeft uitbetaald aan de ziekenhuizen. Hiermee worden de ziekenhuizen gecompenseerd voor de tekorten die zij hebben geleden door het hanteren van oude tarieven door SZF. Toegezegd is dat het ministerie van Financiën de suppleties uiterlijk vrijdag zal storten op de rekeningen van de ziekenhuizen," zegt Manodj Hindori, voorzitter van de NZR aan Starnieuws.

Intussen hebben de ziekenhuizen ook van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid een uitnodiging ontvangen om op maandag 2 november om de tafel te gaan om te overleggen over de problemen en oplossingen over betalingen door SZF aan de ziekenhuizen. Alle betrokken partijen zullen participeren aan dit werkoverleg. "De minister heeft alvast meegegeven dat er overall toch wel bezuinigingen moeten worden doorgevoerd in de sector. Hij begrijpt wel dat die niet abrupt kunnen worden ingevoerd en dat de zorg ook niet in één keer goedkoper kan worden. Hij wil samen met de ziekenhuizen werken aan oplossingen waar iedereen mee kan leven", legt Hindori uit.

De ziekenhuizen zijn blij dat in ieder geval hun noodkreet gehoor heeft gevonden bij de regering en dat de monetaire autoriteiten de ziekenhuizen niet abrupt in een gat laten vallen. Als de suppleties zijn ontvangen zal dat voor enige rust zorgen in de ziekenhuizen. Wel staan de ziekenhuizen momenteel voor het acute probleem om de salarissen van het personeel uit te betalen. Op dit moment is geen enkel ziekenhuis in staat om dit te voldoen met de beperkte SZF-betalingen, stelt Hindori. "De ziekenhuizen kijken dus reikhalzend uit naar de spoedige overmaking van de toegezegde suppleties, zodat er geen onrust ontstaat bij het personeel als die hun salaris niet op tijd zouden ontvangen. De ziekenhuizen hebben de medewerking toegezegd aan de minister van Volksgezondheid om met werkbare voorstellen te komen naar het overleg van maandag, zodat de huidige precaire financiële situatie in de ziekenhuizen planmatig wordt aangepakt," merkt de voorzitter van de NZR op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May