1786 aanvragen PSA-wet toegewezen
28 Oct 2015, 01:43
foto
De Nationale Assemblee dinsdag in een speciale vergadering bijeen over toelatings- en immigratiebeleid. (Foto: Raoul Lith)


Sinds de PSA-wet (Personen van Surinaamse Afkomst) is aangenomen anderhalf jaar geleden, zijn 1786 aanvragen toegewezen. Er zijn nog 692 in behandeling. Ongeveer 99% van de aanvragen is van Nederlanders. Deze mededeling deed minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken dinsdag in De Nationale Assemblee. Een PSA-kaart is vijf jaar geldig.

De volksvertegenwoordiging was dinsdag in een vergadering bijeen om met de regering van gedachten te wisselen over het toelatings- en immigratiebeleid, procedures bij naturalisatie en de uitvoering van de PSA-wet. Het ging om een technische discussie, waarbij de beleidspunten niet aan de orde waren. Assembleevoorziter Jennifer Geerlings-Simons gaf te kennen dat volgend jaar over beleidsaangelegenheden zal worden gesproken.

Diverse Assembleeleden gaven aan dat er meer voorlichting gegeven moet worden over de PSA-wet. Gehamerd werd op transparantie en toegang tot de informatie. Ook versterking van capaciteit van mensen die belast zijn met de PSA-wet is nodig volgens commissievoorzitter Rabin Parmessar (NDP). Vaak blijkt dat ambtenaren de wet niet voldoende kennen.

Assembleeleden vinden dat er meer voorlichting nodig is. Mensen weten niet hoelang een aanvraag van een verblijfsvergunning of naturalisatie duurt. Minister Badrising en haar collega Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zijn het eens met de volksvertegenwoordiging dat transparantie nodig is en dat de procedure elektronisch gevolgd moet kunnen worden. Hier wordt er hard aan gewerkt. Minister Van Dijk-Silos zei dat klantvriendelijkheid moet worden bevorderd. Hiermee is al een begin gemaakt.

Van Dijk-Silos deelde mee dat er hard gewerkt wordt om de achterstand van 5000 aanvragen voor verblijfsvergunningen ingelopen zal zijn in januari 2016. Er worden wekelijks 200 tot 300 aanvragen verwerkt. Daarnaast wordt er getemporiseerd gewerkt aan nieuwe aanvragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May