CLO verontrust over vele ontheffingen
27 Oct 2015, 04:45
foto


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), heeft voor het eerst in de geschiedenis van de Surinaamse overheid zoveel ontheffingen die aan de lopende band plaatsvinden, mogen waarnemen te midden van de aanpak van corruptie praktijken door de regering.

De samenleving ziet op dit moment door het bos de bomen niet meer, daar op de sociale media geen onderscheid meer gemaakt wordt en iedereen op de corruptiehoop wordt gegooid, al zijn sommigen ontheven vanwege gewijzigde beleidsinzichten. Het ware beter dat de politiek gewoon de realiteit op tafel brengt en aangeeft wie om politieke redenen is ontheven.

Op een ministerie is zelf de gehele directie vervangen en een groot aantal afdelingshoofden. Dit betekent verlies aan kader, dat dan vervangen zal worden door personen die nog moeten groeien om kader genoemd te worden. Want kader wordt je door ervaring. Hoe dit experiment zal uitpakken zal de toekomst uitwijzen.
De ontheven personen kunnen niet elders ingezet worden, omdat ze werk op hetzelfde niveau zouden willen verrichten en die posities liggen niet voor het oprapen.

Aan de andere kant wil de politiek ook niet dat ze functioneren. Een ontheven functionaris zei een keer “Mogen functioneren is een voorrecht, dat niet een ieder gegund is.” Vanwege het sleutelen aan het beloningssysteem in 1998 en het invoeren van FISO in 2009 is het ook niet verstandig voor deze ontheven functionarissen om een functie lager dan waarin zij dienden, te accepteren. Bij pensionering merken deze personen dat zij bij acceptatie van een lagere functie niet het pensioen kunnen genieten als die waarin zij ontheven waren. Het is dus verstandig om liever niet te werken tot je met pensioen bent. Anders was het toen iedereen nog een rang had voor FISO. Dan telde de functie niet, maar de rang. Toch hebben wij opgemerkt dat op ad hoc basis er een oplossing is gezocht voor bepaalde personen, terwijl er liever naar een algemene oplossing gewerkt moet worden.

Een ander fenomeen welke reeds enige tijd speelt is dat de functionarissen worden ontheven zonder behoud van bepaalde emolumenten. De formulering is dan met behoud van die emolumenten die bijdragen aan de pensioen grondslag. Hierdoor gaat de functionaris achteruit in salaris. Vroeger vond de ontheffing plaats met behoud van alle emolumenten. Naast het verlies van emolumenten, transportmiddel en telefoon, verliest men ook de status en andere immateriële zaken verbonden aan de functie. Wij hebben ook mogen waarnemen dat het aanpakken van corruptie bij gelegenheid plaatsvindt en op bepaalde ministeries. Het zou beter zijn indien de regering al haar ministers de opdracht gaf om op hun respectieve ministeries corruptie haarden te verwijderen, zonder aanzien des persoon en van hoog tot laag.

Bij het corrigeren van de inpassing in het beloningssysteem FISO hebben wij mogen merken dat de regering de correctie een jaar terug laat lopen, terwijl dat vanaf de ingangsdatum van FISO moet geschieden dus per 1 januari 2008. De CLO is het niet eens met deze handelwijze en zal een beroep doen op de regering deze zaak met haar te bespreken.

Een ander fenomeen dat wij bij FISO zien, is dat personen, zoals zij dat gewoon waren in het vorig beloningssysteem, niet meer naar de naast volgende schaal bevorderd kunnen worden, zonder verandering van functie. Was het zo dat een beleidsmedewerker die nu in schaal 8A dient, vroeger bevorderd kon worden naar schaal 8B en daarna naar 8C als beleidsmedewerker, nu kan dat niet, de persoon dient eerst een diploma te halen alvorens bevorderd te kunnen worden of naar een andere functie in een hogere schaal met dezelfde vereisten als beleidsmedewerker, namelijk HBO, te solliciteren. De invulling vindt dan subjectief plaats.

Het wederom invoeren van de bekende ambtelijke rangen, zoals stafambtenaar en hoofdambtenaar en het herintroduceren van rangbevorderingen zal dit probleem oplossen. Personen die bij de introductie van FISO gestigmatiseerd werden met de term Relatieve Over Waardering (ROW) hebben sinds 2008 geen loonsverhoging meer gehad. Voor deze groep zou naar oplossingen gezocht worden, echter zijn die achterwege gebleven. Indien bij de invoering van FISO de bezoldiging van zo een persoon op SRD 1500 was gesteld en de persoon SRD 2000 verdiende, werd de bezoldiging op de navolgende manier geadministreerd. Bezoldiging SRD 1500 + ROW SRD 500 samen SRD 2000. Wanneer bij een loonsverhoging de personen die in zijn schaal zitten SRD 100 zouden ontvangen, dan wordt zijn bezoldiging dan gewijzigd naar SRD 1600 + ROW 400 samen SRD 2000. Dit gaat zo door totdat de loonsverhoging boven het ROW bedrag uitkomt. Gevolg is dat deze personen vanaf 2008 niets erbij hebben gekregen, terwijl de kosten voor levensonderhoud met de dag toenemen. Straks de verhoogde stroom- en watertarieven.
De oplossing hiervoor is om de mensen in een functie in te passen met een bezoldiging gelijk aan hun bezoldiging +ROW, in het genoemde voorbeeld SRD 2000.

CLO Persdienst
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May